NovostiRS/BiHTema dana

Globalni turizam je izgubio gotovo 200 milijardi dolara tokom karantina

0
Pandemija koronavirusa paralizovala je putovanja širom svijeta, a dolazak turista se gotovo prepolovio u prva četiri mjeseca ove godine, saopštila je UN-ova Svjetska turistička organizacija.

Umjesto da predstavlja procvat turističke sezone, april se pretvorio u katastrofu, a međunarodni dolasci su pali za 97 posto. To znači povećanje veće od 40 posto u odnosu na pad u martu.

“Između januara i aprila 2020. godine dolasci turista su pali za 44 posto, što znači gubitak od 195 milijardi dolara za međunarodni turizam”, stoji su saopštenju.

Procjenjujući mogući ekonomski pad zbog pandemije, Svjetska turistička organizacija je ranije saoptšio da bi se zbog ograničenja putovanja moglo izgubiti između 910 milijardi i 1,2 biliona dolara prihoda u turističkom sektoru te ugroziti 120 miliona radnih mjesta. Određena su tri moguća scenarija, a čak i prema najboljem od njih se očekuje pad od 58 posto u odnosu na prethodnu godinu.

“Nagli i veliki pad broja turista prijeti radnim mjestima i ekonomijama. Ključno je da se pokretanje turizma bude prioritet te da se time upravlja odgovorno”, izjavio je generalni sekretar STO-a Zurab Pololikašvili.

U drugom izvještaju UN-ova agencija ističe da kriza još uvijek nije gotova te da se turizam polako pokreće dok zemlje ukidaju ili barem ublažavaju restrikcije.

Glas SprskeNastavljen trend rasta prosječne plate u Srpskoj

Previous article

Romana dugovala zelenašima 50.000 evra

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Novosti