ITMagazin

Hakovan Facebook, ugroženi podaci 50 miliona korisnika! Ako vam je danas tražio da se izlogujete, možda su vam podaci u opasnosti

0

Napad na kompjutersku mrežu Facebook-a doveo je do izloženosti podataka skoro 50 miliona korisnika ove društvene mreže. Kompanija je početkom ove nedelje otkrila da je došlo do upada u sistem, otkrivajući da su hakeri iskoristili opciju u kodu Facebook-a koja im je omogućila da preuzmu korisničke naloge. Facebook je “sredio” ovu ranjivost sistema i o svemu obavestio nadležne organe, piše nytimes.com.

U petak ujutru više od 90 miliona korisnika Faceboook-a bilo je prisiljeno da se izloguje sa naloga, što je uobičajena mera bezbednosti za naloge koji su napadnuti.

Možda ste među 90 miliona korisnika bili i vi, Foto: Tanjug/AP

Facebook je naveo da ne zna poreklo ni identitet napadača, a za sada, nisu uspeli da procene ni sav obim napada. Kompanija navodi da su tek u početnim fazama istrage. Otkriće o napadu hakera dolazi u jednom od najtežih trenutaka u istoriji ove društvene mreže. Kompanija je morala da se nosi sa optužbama o širenju ruskih dezinformacija tokom kampanje za američke predsedničke izbore 2016. godine.

PREVIŠE MOĆNI?

Kompanija se suočava sa pretnjom da će je Vašington “dovesti u red” zbog zabrinutosti oko toga da li je postala previše moćna. Facebook se još uvek oporavlja od afere sa Kembridž analitikom. Britanska analitička kompanija nezakonito je prikupljala podatke skoro 87 miliona Facebook korisnika. Jedan od najvećih izazova kompanije bio je taj da ubede korisnike da su dovoljno odgovorni da rukuju nepreglednim morem informacija prikupljenim od korisnika.

Više od dve milijarde ljudi mesečno koristi Facebook, a još dve milijarde koristi WhatsApp i Instagram.

Mark Zakerberg, Foto: AP/Tanjug

– Imamo odgovornost da zaštitimo vaše podatke, a ako to ne možemo ne zaslužujemo da vam služimo – rekao je Mark Zakerberg u izjavi koju je dao početkom godine zbog skandala sa Kembridž analitikom.

Čak i bez ove današnje muke, Facebook se suočavao sa višestrukim federalnim istragama o šerovanju podataka i politikom privatnosti. Kompanija je suspendovala pristup za više od 400 aplikacija posle finansijske istrage stotina “spoljnih” aplikacija povezanih sa Facebook-om.

(Telegraf.rs)

Preminuo Predrag Ejdus: Glumac izgubio bitku sa opakom bolešću

Previous article

Investitori u Srbiji ne pitaju za stručnu spremu, zanima ih samo jedno

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in IT