BalkanNovosti

Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš?

0
Hajka na ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea, zbog njegove uloge u iznošenju svog viđenja rata na prostoru bivše Jugoslavije, nastavlja se, a ovaj put je suočen sa optužbama da je prekršio austrijski zakon o državljanstvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika “Esterajh”, nakon što su se pojavile informacije da je Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo je provjeru ovog slučaja.

Istraživački sajt “Itercept” objavio je da je Handkeu 1999. godine ambasada tadašnje SR Jugoslavije uručila jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj medij, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo.

Handkeu je pasoš SR Jugoslavije uručen 15. juna 1999. u ambasadi u Beču.

– Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo potrebno je, prije uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvola i dobiti odobrenje – objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje “Esterajh”, sa vjelikom verovatnoćom to nije bio slučaj.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik dodao je da ovo podsjeća na slučaj bivšeg austrijskog sportiste Andreasa Goldbegera.

– Skijaš je tada uzeo srpsko državljanstvo, ali je brzo promijenio odluku – ukazao je neimenovani izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministarstvo ističe da će detaljno istražiti slučaj Handkea.

“Intercept” navodi da je jugoslovenski pasoš Handkea slučajno pronašao na “veoma nepreglednom” sajtu Nacionalne biblioteke Austrije, na kojem se nalaze dvije fotografije jugoslovenskog pasoša poznatog književnika.

telegraf.rsNESREĆA KOD DOBOJA Pješaka udario teretni voz

Previous article

Američki F-16 slučajno ispustio bombu nad Japanom

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan