Automobilizam

Honda Civic Type R postala je brža zbog aerodinamike

0

Novi rekord na stazi Nirburgring u Njemačkoj postavila je varijanta Hondine serije Civic Type R na testiranju noviteta na suvoj stazi pri optimalnoj temperaturi, a vrijeme jednog kruga je 7 minuta i 43,8 sekundi.

Novi Civic Type R predstavljen je početkom marta, a model čini 2.0 litrena “četvorka” snage 320 KS, što je za deset KS više od predhodnika. U osnovi, revidirana aerodinamička komponenta i snažnija struktura tijela povećala je žestinu i utiče na brzinu skretanja jer je izmjenjena geometrija prednjeg trapa i konstrukcija zadnjeg. Tokom smjene generacije ovaj model izgubio je 16 kilograma.

“Brzina novog modela veća je zbog povećane širine kolosjeka, duže baze točkova i aerodimike. Svi ovi apekti čine auto stabilnijim. Naprimjer, dio staze koji se zove Metzgesfeld mi prođemo u prosjeku 10 km/h brže od konkurencije. Povećanjem brzine prolaska u krivinama, mi dobijamo na vremenu”, objasnio je Rjuči Kadžima vodeći inženjer na projektu Honda Civic Type R.

Proizvodnja novog Honda Civic Type R za evropsko tržište počeće u Velikoj Britaniji ovog ljeta, a cijena modela tek treba da bude objavljena.

Do sada najbrži hatchback na Nirburgringu bio Golf GTI Clubsport S sa 310 KS. Sada inženjeri Volkswagena imaju na čemu raditi.

Dva dječaka udarila struja dok su se penjali na vagon

Previous article

Biciklistima uskoro neće biti potrebna pumpa

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.