Balkan

Hrvati ljubomorni? “Smijali smo se drugima, a čak i Srbija napreduje brže od nas”

0

Čak i Srbija ekonomski napreduje brže od Hrvatske, pišu danas hrvatski mediji.

– Kako bismo to shvatili, dovoljno je pogledati prognoze Svetske banke prema kojima će Srbija, ali i druge zemlje okruženja, sledećih godina imati daleko veći privredni rast u odnosu na Hrvatsku – piše zagrebački Index.

“Oni kojima smo se smejali, danas su ispred nas”

Tako zaista glasi podnaslov teksta u kome tamošnji mediji opisuju trenutno stanje njihove ekonomije.

 Kao što smo se nekada smejali Česima i Slovacima koji su nas prestigli i već daleko odmakli i pretvorili u razvijene evropske zemlje – neke od njihovih regija nalaze se među 10 najbogatijih u EU –tako bismo se za koju deceniju mogli čuditi kako nas je prestigla Srbija koja je danas objektivno znatno siromašnija zemlja – piše Index.

Portal postavlja i sarkastično pitanje: “Hoće li za 20 godina radnici iz Hrvatske odlaziti u Srbiju, kao što danas njihovi radnici dolaze na sezonu na Jadran (pa dobiju batine)”?

Dubrovnik, Hrvatska

Foto: Pixabay

Indeks se dalje malo uozbiljuje i tekstu i navodi razloge za te procene.

Hrvatska ekonomija je tek ovim poslednjim rastom, u prvom kvartalu, od 3,9 posto dostigla pretkrizni nivo, što znači da je izgubljeno više od jedne decenije, a i prognoze za naredne godine nisu preterano optimistične.

Svetska banka za sledeće tri godine prognozira Hrvatskoj rast od oko 2,5 posto, dok je na primer za Srbiju on oko 4 odsto.

Strane investicije u Srbiju porasle za 44 odsto

Srbija je uspešnija i u privlačenju direktnih stranih investicija. Prema izvveštju Konferencije UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD), Srbija je prošle godine imala rast direktnih stranih investicija od čak 44 posto pa su one porasle na 4,1 milijardu dolara. Istovremeno, Hrvatska je imala pad direktnih stranih investicija od 43 posto, na 1,2 milijarde dolara.

– Da je Srbija ispred Hrvatske po stranim investicijama, zapravo i ne čudi kada pogledamo Doing Business lestvicu koja pokazuje da istočni susedi imaju znatno povoljnije okruženje za biznis, usprkos tome što nisu članica EU pa nemaju direktan pristup tržištu od 500 miliiona ljudi, kao što to ima Hrvatska. Tako je Hrvatska na prošlogodišnjoj Doing Business listi završila na 58, a Srbija deset mesta više – na 48. mestu -podseća Inedex.

“Hrvatska polako propada”

Već godinama brojni ekonomisti i poduzetnici upozoravaju na promene koje bi Hrvatska trebalo da uradi kako bi postala atraktivnija za poslovanje i time ubrzala ekonomiju. Međutim, kako priznaju, nijedna vlada do sada nije se usudila da zađe u probleme, već se posvetila održanju na vlasti i čekanju da prođe još jedan mandat.

– Paralelno, zemlja polako propada, a ljudi beže u inostranstvo – zaključuje Index.

(Telegraf Biznis/Index)

Gardijan: Slijedi otopljavanje odnosa između Velike Britanije i Rusije

Previous article

Preplanule grudi mokre Lidije Vukičević (57) vrište iz kupaćeg u ovom izdanju je niste vidjeli (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan