BalkanNovosti

Hrvatska traži ljekare, građevince, ugostitelje

0

Hrvatska planira da zaposli 40 stranih ljekara specijalista, 20 doktora medicine bez specijalizacije i po pet zubara i specijalista dentalne medicine.

To je ukupno 70 ljekara ili stomatologa, što je najveća novost u prijedlogu kvota za strane radnike u 2018. godini.

Hrvatska ljekarska komora pozdravlja takvu odluku s obzirom na to da je iz Hrvatske od ulaska u EU otišlo i nije se vratilo 550 ljekara jer “objektivno postoji potreba za zapošljavanjem velikog broja ljekara”.

“Tome u prilog govori prosječna satnica prekovremenog rada bolničkih ljekara, koja uveliko nadmašuje zakonski dopuštenu, odnosno broj osiguranika po timu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji je veći nego što bi trebao da bude prema standardima EU. Uvoz stranih ljekara nameće se kao jedno od mogućih rješenja. Hrvatska ljekarska komora drži da taj uvoz treba da bude kontrolisan u smislu stručne kontrole kvalitete “uvezenih” ljekara i ciljan prema specifičnim potrebama hrvatskog zdravstva. Nekontrolisani uvoz mogao bi da ugrozi kvalitet pružanja zdravstvene usluge hrvatskim građanima”, kaže doktor Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske ljekarske komore.

Može se pretpostaviti da će se strani ljekari najlakše zapošljavati u sredinama koje nisu atraktivne za domaće medicinare, samo je pitanje gdje naći strane doktore medicine koji žele da rade za hiljadu ili hiljadu i po evra mjesečno ako 50 ili sto kilometara dalje mogu da zarade dva do tri puta više.

Isto prati i sve druge profesije, a posebno građevinski sektor koji traži nešto više od 12.000 radnika. Sve se to događa u vrijeme kad Češka sve čini da privuče 100.000 radnika, Njemačkoj treba milion radnika, Švedskoj u ovom trenu treba 80.000, a Austriji 30.000 za zimsku sezonu…

Građevinarstvo je i jedna od retkih delatnosti koja je dobila radnih kvota koliko su i tražili. Ugostitelji i turizam tražili su čak 12.000 stranaca u sezoni – a dobili 1.400, dok je Ministarstvo poljoprivrede predlagalo da se uveze nešto više od 5.000 sezonaca za poljoprivredu, a dobili su 500. U saobraćaju su izdate kvote za 600 vozača kamiona i 100 vozača autobusa.

Zlatko Sirovec, direktor Tehnike i predsednik Udruženja građevinara HGK, kaže da će, bude li sreće, popuniti polovinu odobrene strane kvote.

“Nadajmo se da ćemo naći radnike na tržištu BiH i Srbije gdje nema jezične barijere, a za ostatak ćemo se rasuti okolo, prema Rumuniji i Bugarskoj ili možda prema Africi. Kao što Njemačku nisu gradili Nijemci, tako ni Hrvatsku neće graditi Hrvati, nego radnici koje uspijemo da nađemo”, komentariše Sirovec.

“Koga ćemo naći, ne znam. S prostora koji zovemo region otišli su svi, druge su zemlje pokupile što su mogle, mi uvijek kasnimo”, kaže Sirovec.

(Večernji list)

Racija u laktaškom hotelu ‘Million’: Nisu zatekli Baju, već pištolj i noževe

Previous article

“S-400” sasvim istisnuo “Patriot” sa tržišta

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan