BalkanNovosti

HVALE SRBE KAO ODLIČNE RADNIKE U Hrvatskoj kuvare plaćaju do 5.000 evra

0

Konobari i kuvari iz Srbije, BiH, Rumunije, Bugarske, ali i Indije i sa Filipina, ove će turističke sezone na Jadranu pokušati da spasu hrvatski turizam koji već godinama ima problema sa sezonskim radnicima.

Predviđanja za ovogodišnju sezonu nisu briljantna, rezervacija je mnogo manje nego što se očekivalo, čak za 15 odsto, ali uprkos tome potrebe za zapošljavanjem stranaca su sve veće, jer Hrvati masovno odlaze na rad u inostranstvo. Restorani duž Jadrana mogli bi da zatvore vrata bez stranaca, tako da svi hvale Srbe kao odlične radnike.

– Kod nas su od prošle sezone kuvari iz Srbije i bez problema su kuvali dalmatinske specijalitete, kao da su ovdje rođeni. Radiće i ove godine, a u pregovorima smo sa nekoliko vrsnih kuvara – kaže za Večernje novosti vlasnik nekoliko splitskih restorana koji kuvare iz Srbije mjesečno plaća od 2.000 do 5.000 evra.

Ono što je Hrvatima Irska, za Srbe je Hrvatska, jer sezonski radnici zaista mogu više da zarade nego kod kuće.

Postoje već i specijalizovane agencije i menadžeri koji nude radnike iz Srbije hrvatskim ugostiteljima. U Splitu je tako nedavno organizovana i prezentacija, a raspisan je i konkurs na koji se javilo 400 kuvara i konobara iz Srbije. Neki od njih su već dobili posao i počeli da rade na Jadranu, a neki će stići početkom juna i ostati na moru sve do kraja oktobra.

Zarada je dobra, pa tako konobari mogu da računaju na startnu platu od 1.000 evra, dok kuvari sa svim dežurstvima mogu zaraditi i mnogo više. Većini je obezbijeđen stan i hrana za vrijeme boravka na Jadranu, a iako je do sada bilo nepoštovanja ugovora svi se nadaju da će ova sezona biti uspješnija i za sezonce.

novosti

VELIKA POTRAGA ZA DJEČAKOM IZ ŽEPČA Porodica sumnja da je ZATRPAN PIJESKOM na ušću u Bosnu

Previous article

24 časa u PRNJAVORU: Tri saobraćajke više ulica U GRADU BEZ STRUJE

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan