KulturaNovosti

I Ajnštajn je griješio!

0

Jedna od čudnih strana kvantne mehanike potvrđena je u nedavnom eksperimentu koji je pokazao da je i veliki Albert Ajnštajn znao da pogriješi.

Kvantna mehanika

Tim holandskih naučnika izvršio je eksperiment na tehnološkom univerzitetu Delft, uspjevši da dokaže da dva udaljena objekta (elektroni) mogu simultano “komunicirati” bez obzira na udaljenost. Ovakvo ponašanje elementarnih čestica Ajnštajn je smatrao nemogućim, pa je veliki dio života proveo pokušavajući da objasni problem na neki od njemu prihvatljivih načina.

Sve je, naravno, bilo u potpunosti neuspješno. Za razliku od njega, većina naučnika pretpostavljala je da među elektronima ipak postoji izvesna povezanost koja omogućava da dva objekta simultano “komuniciraju”, tj. da utiču jedan na drugog bez obzira na udaljenost, prepreke pa čak i vrijeme.

Njihova nadanja navodno su potvrđena u holandskom eksperimentu u kome su naučnici postavili dva usamljena elektrona na udaljenost od 1.300 metara. Kako se tvrdi, jasna povezanost dvije čestice bila je očigledna, tj. elektroni imaju osobinu koja im omogućava da instantno utiču jedan na drugog.

“Ovo je bio prelijep i genijalan eksperiment koji će pomoći da cijela kvantna mehanika dobije novi vjetar u leđa”, rekao je David Kajzer sa MIT-a.

Fizičar Leonard Saskind sa Stenforda jednako je impesioniran eksperimentom koji prema njegovom mišljenju predstavlja značajan korak unaprijed kada je u pitanju kvantna mehanika.

Kvantna povezanost čestica, uprošteno rečeno, manifestuje se kod “uparenih” elektrona, gdje jedan od njih reaguje na promjenu stanja drugog. Za to vrijeme, iako se to tako čini, ona ne narušava brzinu svjetlosti, tj. brzinu kretanja tijela bez mase ili talasa kroz prostor i vrijeme.

Ovaj fenomen je ipak daleko od riješenog problema koji je, opet, dio polja fizike koji se još ne uklapa sa prirodnim zakonima koji djeluju na velika tijela. Ukoliko je kvantna povezanost potvrđena, to ne znači da eksperimenti prestaju. Naprotiv, sada je red na naučnoj zajednici da ponavlja i oponaša holandski test kako bi se otklonila svaka sumnja u njegov rezultat.

Klix.ba

Svjetska zdravstvena organizacija jutros odlučila: Slanina je kancerogena

Previous article

RAZBOJNIK Vremešni Srbin decenijama pljačka po Belgiji

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Kultura