Društvo

I RATARI ODLAZE Izgubili smo 44.000 hektara poljoprivredne zemlje

0

U redovima ispred ambasada u BiH sve više je i poljoprivrednika koji se bave ozbiljnom proizvodnjom i taj trend se neće tako lako zaustaviti, upozorava Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS.

On podsjeća da se poljoprivrednici već godinama suočavaju sa nelojalnom konkurencijom stranih proizvođača i nikakvom zaštitom države.

Usorčeve tvrdnje mogu se potkrijepiti i zvaničnim podacima o poljoprivrednim površinama u Republici Srpskoj, koja je u posljednjih 10 godina smanjena za 44.000 hektara. Na kraju prošle godine ukupna poljoprivredna površina u Srpskoj iznosila je 943.000 hektara, objavio je Zavod za statistiku RS.

U protekloj deceniji smanjena je površina obradivih površina, oranica i bašta, voćnjaka, livada, kao i broj porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, kojih sada ima tek 923 registrovana. Samim tim, manje su i zasijane površine i prinosi. Sve to se odražava i na uzgoj stoke i proizvodnju hrane i mesa.

Zbog toga ne čudi podatak da je uvoz prehrambenih proizvoda i mesa pet puta veći od izvoza.

– U našim uslovima je gotovo nemoguće baviti se poljoprivrednom proizvodnjom. S jedne strane, imamo na tržištu robu iz inostranstva koja je sumnjivog kvaliteta i koja ne zadovoljava evropske kriterijume. Takvi proizvodi su jefitiniji nego naši, a ljudi to kupuju, jer nam je životni standard loš – objašnjava Usorac.

S druge strane, kako dodaje, poljoprivredni proizvođači nemaju podršku kao njihove kolege u zemljama Evropske unije i na vjetrometini su.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Vladimir Usorac

– Umjesto da budemo grana od opšteg interesa, poljoprivreda je na repu države – upozorava predsjednik poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS.

Kaže da su to sve razlozi zbog kojih će u budućnosti sve više poljoprivrednici da odlaze iz cijele Bosne i Hercegovine.

Usorac dodaje da je probleme i zabrinutost preneo nedavno i predsjednici RS Željki Cvijanović koja je pokrenula program demografske obnove Republike Srpske.

– Rekao sam joj da neće biti države bez nas seljaka, koji proizvodimo. Nije suština u jednoj mljekari koja će da snabdijeva cijelu državu mlijekom, već u malim i srednjim farmama. Samo tako je moguće zadržati ljude – zaključuje Usorac.

Pad poljoprivrenih aktivnosti u Republici Srpskoj može se vidjeti i kroz sljedeće podatke: učešće poljoprivrede u bruto domaćem proizvodu u 2017. godini iznosilo je 6,9 odsto, a što je u odnosu na 10 godina prije manje za čak 8,6 odsto.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi u 2017. godini, u Republici Srpskoj je 94.000 zaposlenih radilo u poljoprivredi, što je oko 30 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Srpskoj.

Promocija

Vlada RS poljoprivredu Republike Srpske promoviše kao granu u koju vrijedi investirati. Tako se na sajtu investsrpska.net navodi da Republika Srpska spada u sam evropski vrh, sa 0,952 hektara po stanovniku, po raspoloživosti poljoprivrednih površina.

– Na raspolaganju su značajne površine nezagađenog i plodnog zemljišta, čisti izvori vode i čist vazduh kao osnov za proizvodnju organske hrane – navodi se na ovom sajtu koji je napravljen za potencijalne investitore.

srpskainfo.com

Neće biti plaćanja u kešu: Kamera očita registarstu tablicu i naplati putarinu

Previous article

Ovo je najtraženija torba na svijetu i na nju trenutno čeka 120 hiljada ljudi

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Društvo