Svijet

IGRA FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA Makron želi da preoblikuje EU, ali da GLAVNA ULOGA pripadne njemu

0

Francuski predsjednik nakon izbora za Evropski parlament 23-26. maja želi potpuno drugačiji sastav u ovoj instituciji.

Poslije konstituisanja parlamenta početkom jula, Makron namjerava da sa novom parlamentarnom grupom, u kojoj će dominirati njegov “pokret” Republika u pokretu (LREM), postane uticajan faktor, koji će biti nemoguće zaobići prilikom formiranja buduće Evropske komisije i izbora sljedećeg predsjednika komisije. Njegov cilj: najmanje 100 mandata i treća najjača frakcija iza Evropske narodne partije (ENP) i socijaldemokrata (S&D).

U subotu uveče je portugalski socijaldemokratski premijer Antonio Kosta iznenada saopštio da će podržati projekat francuskog predsjednika Emanuel Makrona “Renesansa za novu, naprednu Evropu”. Kosta je četvrti premijer i prvi socijaldemokrata, koji na taj način narušava postojeću strukturu poslaničkih kilubova u parlamentu Evropske unije, a kako je potvrđeno austrijskom Standardu, projektu će se priključiti i belgijski liberali (Pokret za reforme – MR), sa premijerom Šarlom Mišelom.

Na nezvaničnom samitu u Strazburu Makronovi predstavnici postigli su dogovor sa još sedam liberalnih partija, uključujući i austrijski Neos i njemačke liberale (Stranka slobodnih demokrata – FDP), holandske partije D66 i Narodnu partiju za slobodu i demokratiju (VVD) premijera Marka Rutea, mađarski Momentum i španske Građane.

Novi poslanički klub “Renesansa” bila bi neka vrsta “rakete nosača” projekta, potvrđeno je Standardu iz krugova grupe Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE). Oni su trenutno zastupljeni u parlamentu sa 69 mandata, pod rukovodstvom predsjednika poslaničkog kluba Gija Verhofstata, a koji je još prošle godine pregovarao sa Makronom.

Želja francuskog predsjednika je da poslanici frakcije ALDE čine osnovu nove parlamentarne grupe, ali je ona sastavljena od predstavnika relativno malih stranaka u svojim zemljama. Samo Makronov pokret, sa više od 20 mandata, bio bi više od četiri puta veći od delegacije Ruteovog VVD u Strazburu.

Makron, međutim, ima daleko veće pretenzije. Osim što očekuje da njegov LREM poslije Evropskih izbora sa procijenjena 22 mjesta u parlamentu preuzme komandu u novoj grupi, on takođe smatra da će Verhofstat poslije deset godina na čelu parlamentarne grupe ALDE željeti da postane predsjednik parlamenta, navode izvori. Francuski predsjednik frakciju “Renesansa” programski vidi kao neku vrstu eko-socijalne avangarde za buduću Evropu.

Makronovi izaslanici zbog toga su već “pustili pipke” prema zelenim pristalicama (Zeleni imaju 52 mandata). Takođe žele da apsorbuju poslanike i čitave pokrajinske partije, kako centriste, tako i socijaldemorkate. Najistaknutiji kandidat su italijanske socijaldemokrate (Demokratska partija, PD) bivšeg premijera Matea Rencija, sa kojim je Makron u kontaktu počev od 2018.

(Blic)

PRNJAVOR: Svi vodotoci u opadanju

Previous article

HGSS objavio snimku spašavanja čovjeka iz nabujale vode

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Svijet