MagazinZdravlje

„IMUNITET KOJI SE STIČE VAKCINOM JE DRUGAČIJI“ Evo da li oni koji su preležali koronu treba da se VAKCINIŠU

0

Dilema da li vakcinu treba da primi i onaj ko je preležao koronu muči mnoge, a Pavle Zelić, stručnjak iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije kaže da postoji razlika između prirodnog imuniteta i imuniteta koji stvara vakcina protiv virusa korona.

Dodaje i da je preporuka da se vakcinišu i oni koji su preležali virus korona.

Zelić je na TV Pink naveo da je imunitet koji se stiče vakcinacijom mnogo jači i dugotrajniji od imuniteta koji se stiče prirodnim putem- zaražavanjem, pišu Novosti.

– Smatra se da prirodni imunitet traje tri ili šest mjeseci, najduže godinu dana. Imunitet koji se stiče vakcinacijom sigurno traje godinu dana i mnogo je veći broj antitijela koja se stvaraju- naveo je on, prenio je Tanjug.

Kako kaže, vakcinu ne može da primi neko ko ima simptome kovida – bolest u akutnoj fazi, već mora da prođe neko vrijeme, da ozdravi pa tek onda je moguće da se vakciniše.

Zelić je rekao da je dobra pozicija za građane Srbije što mogu da biraju koju vakcinu će da prime i da trenutno postoje dva izvora snadbijevanja.

– Sada je velika borba na svjetskom tržištu vakcina, velika je bitka da se obezbjede dovoljne količine. Ne može jedan proizvođač da snadbije cijeli svijet vakcinama – naveo je on.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) je, navodi, izdao uvozne dozvole za „Fajzer-Biontekovu“ i rusku “sputnjik ve” vakcinu za prve količine.

Govoreći o neželjenim reakcijama na vakcinu on je rekao da je u Srbiji jedina neželjena reakcija bila bol i crvenilo na mjestu primjene.

U drugim centrima u svijetu, kako je naveo, bilo je i otoka i crvenila, povišene temperatura, ali sve se to očekivalo.

novosti

 U Srpskoj još 143 osobe pozitivne na korona virus

Previous article

Razbojnik mu upao u stan, povrijedio ga i ukrao telefon

Next article

You may also like

More in Magazin