Novino vozilo ušteda, ali i derventska atrakcija

E-bicikli, e-tricikli i e-skuteri bez sumnje su odlična alternativa automobilima, posebno u zakrčenim urbanim područjima. Sve popularnija u svijetu su prevozna sredstava na tri točka, jer su stabilna i udobna za vožnju, a jedno takvo odnedavno krstari i derventskim drumovima.

Uprkos brojnim prednostima, kod nas je i dalje veoma malo onih koji se odlučuju za nabavku ovog prevoznog sredstva. Među rijetkima je Novo Brestovac iz derventskog sela Gornja Lupljanica čiji je električni motorni tricikl marke “shansu” postao prava atrakcija kako zbog zanimljivog izgleda tako i zbog svojih karakteristika.

On je tricikl dobio na poklon od ujaka Vite Novakovića koji živi na Krku. Uvezao ga je u Srpsku prije mjesec  i registrovao.

Ovo vozilo služiće mu, kakao kaže, za obavljanje svakodnevnih poslova u gradu kad nikuda ne žuri.

“Električni motorni tricikl je, prema mom mišljenju, daleko ekonomičniji i praktičniji od drugih prevoznih sredstava kada  je riječ o kratkim relacijama.  Manje zagađuje okolinu, nema buke, lako je naći mjesto za parkiranje i što je najvažnije ne trošite gorivo pa je ušteda značajna”, naglašava Brestovac za Glas Srpske.

Dodaje da tricikl ima dvije baterije koje mogu da izdrže oko 15 kilometara.

“Baterije su fiksirane pa se pune pomoću punjača koji se poput onog za mobilni telefon može uključiti u običnu utičnicu. Punjenje traje kraće od dva sata tako da je dok popijete kafu elektromotor spreman za nastavak vožnje”, pojašnjava Brestovac.

Dodaje da poput svakog vozila i ovaj tricikl mora biti registrovan, tehnički potpuno ispravan, a kaciga je obavezna tokom vožnje. Na njemu mogu da se voze dvije osobe.

“Tehnički pregled je obavezan svake godine, kao i registracija koja košta 120 KM. Tricikl ima svjetlosnu i zvučnu signalizaciju, tri brzine, a najviše može da ide do 45 kilometara na čas”, ističe Brestovac.

Dodaje da vjeruje da je njegov tricikl prvi električni tricikl u ovom kraju i među rijetkim na području Srpske.

“Kada sam uvozio tricikl na carini su mi rekli da je to prvi put da imaju ovakav model, pa nisu bili sigurni ni kako da ga ocarine i čekali smo nekoliko časova. Registrovan je kao laki motorni tricikl. I kada sam ga registrovao, rekli su mi da ne znaju da ima još ovakvih vozila”, naglašava Brestovac.

Ističe kakao se nada da će s obzirom na njihovu pristupačnost i jednostavnost korišćenja električni tricikli uskoro biti popularni i kod nas i da će ih više biti na putevima.

glas