Skandal u Hrvatskoj: Pjesme Tome Zdravkovića “ugasile” Croatiju Records

Diskografska kuća Croatia Records ostala je bez svog YouTube kanala – u sekundi su nestali spotovi i pjesme nekih od najvećih estradnih zvijezda poput Miše Kovača, Meri Cetinić, Dine Merlina, Dražena Zečića, Josipe Lisac i drugih.

Tim povodom oglasio se vlasnik diskografske kuće Croatia Records Želimir Babogredac (70).

“Mi kao firma imamo 50 YouTube kanala te je jedan od njih napadnut zbog tri pjesme. Pokazali smo ugovore u Londonu i to je trebalo biti riješeno, ali onda je kanal pao. Naši ljudi u Londonu čine čuda da se kanal vrati, ali je jako komplikovano. Vjerujem da će šteta biti minimalna”,  govori Babogredac.

Njihov glavni YouTube kanal je blokiran od 31. oktobra te se pjesme njihovih izdavača moraju slušati na ostalim kanalima.

Iako je Babogredac tvrdio da je kanal hakovan, čini se da ipak nije riječ o tome.

Portalu “Ravno do dna” javio se Mirko Ćajić u ime firme Connect Network sa sjedištem u Beogradu. Connect Network se bavi zaštitom autorskih prava u digitalnoj sferi, dakle na platformama kao što su YouTube, Spotify, Deezer i sličnima. Firma ima preko 50.000 kompozicija i zastupa 84 autora i vlasnika autorskih prava među kojima je i porodica pokojnog Tome Zdravkovića, navodi portal.

“Problemi sa Croatia Records su krenuli prošle godine, kad je u naš tim došla porodica pokojnog Tomislava Zdravkovića. Istog dana smo tražili od gospođe Gordane Zdravković sve ugovore koje poseduje s izdavačima i naišli na velike probleme. Croatia Records je izdao više albuma bez autorskih dozvola što je krivično delo. Pa smo tako naišli na album (vinil, CD) gospođe Amire Medunjanin s 12 sinhronizovanih kompozicija Tome Zdravkovića (album “Za nju i njega”) bez ijedne jedine autorske dozvole, što se po zakonu o autorskim pravima vodi kao krivično delo”, ispričao je Ćajić.

Iz Connect Networka navode da je Croatia Records na svim digitalnim platformama objavila još dvije singl kompozicije s autorskim dijelima Zdravkovića, a da nisu dobijene autorske dozvole porodice.

Babogredac kaže kako Ćajić nije zastupnik porodice pjevača Tome Zdravkovića i dodaje da autorska prava nisu prekršena.

“Radi se o čoveku koji se predstavlja kao zastupnik a to nije. Mi smo ga uvijek ignorisali jer on nije legitimni zastupnik porodice. Jednostavno, on nije naš nivo”, zaključuje Babogredac.

nezavisne