Ovo je jedan od traženijih poslova u Njemačkoj: Plata 3.000 evra

Jedan od najtraženijih poslova u Njemačkoj je vozač autobusa.

Za njih uvijek ima posla, jer ih kao i kod nas nema dovoljno.

Procena je da će u Njemačkoj do 2030. godine faliti 87.000 vozača D kategorije. Minimalna plata za ovaj posao je od 3.000 do 3.500 evra.

Jedan mladi vozač je na TikToku podijelio svoju priču. On ističe da šoferi brže dobijaju vizu za ulazak u zemlju, jer spadaju u kvalifikovanu radnu snagu. Mnogo naših ljudi sa Balkana već vozi u Njemačkoj.

“Preko druga saznajem za privatnu firmu koja vodi gradski prevoz i počeo sam da radim bez obuke. Međutim, mnogo se radi, tačnije šest dana radiš, dva odmaraš. Nakon godinu dana saznam da državna firma ima Dan otvorenih vrata. Malo sam popričao sa njima i već sljedeći dan pozvali su me da dođem na razgovor za posao i primili su me”, priča on.

Sa druge strane, za državnu firmu procedura je malo drugačija. Potrebno je proći par razgovora, uraditi ljekarski pregled, proći i obuku, školu za prodaju karata, koja traje nedjelju dana, a zatim polažete i test.

Nakon što ste položili, možete da počnete sa praktičnom obukom sa nekim od kolega, u trajanju od dvije nedjelje. Sve je plaćeno i radi se do 160 sati mjesečno, s napomenom da uvijek možete da radite dodatno.

“Takođe, birate da li će vam prekovremeni rad biti isplaćen odmah ili uz platu, a možete da birate i slobodan dan. Postoji nekoliko opcija. Recimo, možete da radite četiri dana, a dva da odmarate. Tako tri puta, a zatim pet da radite, a jedan odmarate, pa ukrug. Godišnji odmor je u trajanju od 28 radnih dana”, zaključuje vozač autobusa.

@berlininsajder Da li je istina da sreća prati hrabre? U mom slučaju jeste… Malo opširnije o uslovima za ovaj posao. Pre svega za vozače autobusa uvek ima posla, jer ih nema dovoljno. Tako da je to olakšavajuća okolnost. Proceno je da će u Nemačkoj do 2030 faliti 87000 vozača autobusa. Za prvu firmu sam imao jedan razgovor i odmah sam primljen na posao. Radi se oko 200 sati mesečno. Plata je dobra. Medjutim ja sam zeleo bolje uslove pa sam okušao sreću u drugoj, drzavnoj firmi. I uz malo sreće pozvan sam na razgovor za posao. U ovom slučaju procedura je malo duza, imate par razgovora. Morate na lekarski, obuku, školu za prodaju karata koja traje nedelju dana, zatim polažete test. Kada položite test možete početi sa praktičnom obukom sa kolegom koja traje dve nedelje. Sve je naravno plaćeno. Radite do 160 sati mesečno. S’ tim da mozete uvek da radite dodatno. Birate da li će vam platiti odmah ili uz platu, a mozete da izaberete slobodan dan. Radi se nekoliko varijanti. Npr. radite 4 dana, 2 odmarate. Tako 3 puta, pa 5 radite, a 1 odmarate. Pa u krug😁. Uglavnom uslovi su stvarno ok. 28 radnih dana je god #odmor. Pišite mi koji vas posao interesuje? Da li ste imali problem sa kodom 95? I ako sam nesto propustio pišite😉! #berlininsajder #posaounjemackoj #posaouinostranstvu #posaounemackoj #zivotunemackoj #zivotunjemackoj #balkanci #Srbija #hrvatska #bosna #crnagora #makedonija #balkantiktok #posao #balkan #vozacautobusa ♬ Jazz songs that seem to float(1438921) – orino

b92