Pala cijena polovnjaka u Njemačkoj, da li će pojeftinjenje osjetiti i naš region

Cijene polovnih automobila u Njemačkoj u padu su već sedam mjeseci.

Međutim, taj pad je veoma mali, tako da se to nije osjetilo na našem tržištu, kaže Petar Veličković, sa sajta “Polovni automobili”. Značajnije su, kaže, pojeftinila luksuzna vozila.

Njemačka je jedno od dominantnih tržišta sa kojeg se u Srbiju uvoze polovni automobili. Tamo su cijene polovnjaka u padu već sedam meseci.

Petar Veličković, sa sajta ”Polovni automobili”, rekao je za RTS da se to pojeftinjenje još nije prenijelo na naše tržište.

Prema njegovim riječima, jedan od njihovih najvećih oglasnika je uradio analizu koja je pokazala da je došlo do pada cijena, ali da je taj pad veoma mali – manji od 1 odsto u oktobru u odnosu na septembar.

Značajnije su, kaže, pojeftinila luksuzna vozila, za 2,7 odsto.

Međutim, kada je riječ o automobilima koje dominantno uvozimo u Srbiju, to su vozila stara između 10 i 20 godina, i taj pad je samo 0,4 odsto, naveo je Veličković i istakao da je to nedovoljno da bi se u kratkom vremenskom periodu to pojeftinjenje odrazilo na cijene kod nas.

U ovom trenutku je, ukazuje, veoma nezahvalno davati prognoze kada bi to pojetftinjenje moglo da se desi i kod nas, ali, kako kaže, djeluje da u nekih narednih nekoliko mjeseci nije realno očekivati značajni pad cijena polovnjaka.

– Prije svega mislim na polovne automobile koje stižu iz uvoza, a koje dominantno kupujemo – rekao je Veličković.

Poslije Njemačke, polovna vozila stižu i iz Francuske i Švajcarske i tamo cijene ne “mrdaju”, što takođe govori da ne možemo da očekujemo da pojeftine.

Kada su u pitanju vozila standarda Euro 6, došlo je do neznatnog poskupljenja.

U prvih devet mjeseci ove godine u Srbiju je uvezeno oko 90.000 polovnih automobila, a više od 80 odsto su vozila starija od 10 godina.

– To je podatak koji je isti godinama, mi smo negde na dnu evropske lestvice po prosečnoj starosti automobila i mislim da će uskoro dostići i 18 godina – rekao je Veličković.

Postoji, kaže, i druga strana priče, a to je da kod nas polako skače prodaja novih automobila.

Na našem tržištu bi mogla da se nađe veća količina vozila iz Norveške, s obzirom na to da tamošnja vlada subvencioniše prelazak na električna vozila.

– Činjenica je da sve više skače uvoz polovnjaka iz Norveške, a jedan od razloga jeste taj povraćaj sredstava na ime poreza. Ne znam da li su baš direktne državne subvencije, ali znam da postoji povraćaj sredstava koji za neke modele iznosi preko 40 odsto, što je automatski dobar signal našim trgovcima da mogu tamo da uzmu automobil, da dobiju taj povraćaj i da ga ovde prodaju – rekao je Veličković.

Vidjećemo, kaže, kako će se to u narednom periodu odvijati.

– Interesovanja svakako ima i polako Norveška postaje jedno tržište iz koje stiže sve veći broj polovnih automobila – rekao je Veličković.

Najavljen je i uvoz polovnih vozila iz Amerike, ali tu je problem cijena transporta.

– Sigurno košta nekoliko hiljada evra da se automobil dopremi iz Amerike na naše tržište. Samim tim, ako pričamo o nekim jeftinijim polovnjacima koji su stari deset godina, te dažbine su toliko visoke da ne vidim da će trgovci imati interes da ih uvezu. Idealnije je očekivati da se uvoze luksuznije modeli koji koštaju po nekoliko desetina hiljada evra – rekao je Veličković.

glas srpske