Cijena ove namirnice odlazi u nebo: Postaje “novo zlato”

U moru poskupljenja jedna namirnica se posebno izdvaja, a njena cijena odlazi “u nebo”.

Naime, kakao je na svjetskom nivou oborio rekord kada je riječ o cijeni sa 5.874 dolara po toni, što je posljedica suša na plantažama u zapadnoj Africi.

Ovaj iznos, zabilježen na tržištu roba u Njujorku, gotovo dvostruko je veći nego početkom prošle godine, preneo je Bi-Bi-Si.

Kakao je poskupio zbog loše žetve izazvane veoma rijetkim padavinama, prije svega u zemljama koje su dva najveća svjetska proizvođača – Gani i Obali Slonovače.

Britanski javni servis ističe da je šteta u zapadnoj Africi zapravo posljedica fenomena klimatskog sistema Еl Ninjo.

“Trgovci se plaše još jedne loše godine u proizvodnji, a strahove je uvećao Еl Ninjo, koji ugrožava usjeve u zapadnoj Africi zbog vrućeg i suvog vremena”, rekao je analitičar Džek Skovil.

Poskupljenje zrna kakaa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, što će se odraziti na cijenu za potrošače, napominje Bi-Bi-Si.

Proizvođač čokolada “Herši” u četvrtak objavio pad prihoda od 6,6 odsto za četvrti kvartal prošle godine, nakon što su građani pod pritiskom inflacije kupovali manje slatkiša.

U decembru 2023. britansko udruženje za zaštitu potrošača “Vič?” saopštilo je da su cijene nekih prazničnih čokoladnih bombonjera porasle za najmanje 50 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok su u novembru cijene čokolada u britanskim supermarketima porasle za 15,3 odsto.

b92