Očekuje nas 60 tropskih dana

Na osnovu posljednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji i regionu se očekuje toplo ljeto sa prosječnom količinom padavina, kaže za Kurir prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

– Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku ljeta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg prosjeka sa odstupanjem do +2°S. Očekivane vrijednosti srednje ljetnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21°S do 25°S u nižim predjelima, a od 13°S do 18°S u planinskim predjelima – navodi prof. dr Nikolić i dodaje:

– Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem dijelu Srbije broj tropskih dana, sa maksimalnom temperaturom vazduha višom od 30 °S, biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do pet dana. Velika je vjerovatnoća pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta.

Klimatski izgledi ukazuju da će ljetnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg prosjeka.

– Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predjelima, a u brdovito-planinskim predjelima od 220 mm do 290 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom ljetnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40.

Prof. dr Nikolić podsjeća i da je ljetnji dan po definiciji dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 25°S i više.

Važno

Direktor RHMZ kaže i da će konačni klimatski izgledi za ljeto 2024. godine biti dostupni krajem maja nakon završetka i donošenja konsenzusa zemalja učesnica SЕЕCOF-a.

– Takođe sezonski klimatski izgledi ne daju detaljne informacije o kratkotrajnim periodima sa ekstremno visokim i niskim vrijednostima temperatura i padavina koji mogu dovesti do značajnih socio-ekonomskih posljedica.

(Kurir)