Srpski meteorolozi najavljuju: Stiže hladni front i sledi nagla promena vremena

Posle manjeg osveženja danas sve do narednog utorka ponovo uz dominaciju anticiklona sledi stabilno i vrlo toplo vreme, piše Marko Čubrilo u svojoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Najtoplije bi trebalo biti u naredni ponedeljak kada bi se maksimumi lokalno mogli popeti i do oko +32 stepena Celzijusa.

Tog dana bi se jak hladan front približavao Alpima i upravo njegovo prebacivanje preko Alpa uz sekundarnu ciklogenezu nad jugoistokom Evrope označava sve izvesniju jaču promenu vremena.

Prvo bi u utorak od sredine dana jače pogoršanje uz kišu i grmljavinske pljuskove zahvatilo zapadne, jugozapadne, severozapadne, uveče središnje i severne predele.

Ponegde bi moglo biti i lokalnih nepogoda ali i njihovoj mogućnosti više za nekoliko dana kada se promena približi. Ispred fronta će i dalje biti veoma toplo uz maksimume oko +29 stepeni Celzijusa, dok bi iza fronta temperatura bila u padu i za oko 15 stepeni Celzijusa i kretala bi se ispod +12 stepeni Celzijusa, navodi Čubrilo.

Zatim bi od srede do petka uz uticaj sekundaranog ciklona čiji bi se centar preko jugoistoka Balkanskog poluostrva premeštao dalje na severoistok i prodora maritimno-polarnog vazduha bilo pretežno oblačno i znatno hladnije od proseka uz čestu pojavu padavina, posebno nad istočnim delovima regiona.

Usled jačeg zahlađenja snežna granica bi bila u padu na oko 800 mnv, dok bi predeli preko 900 mnv mogli do petka akumulirati i preko 15 cm snega.

Duvaće umeren i jak severozapadni vetar, a duž Jadrana jaka i olujna bura. Dnevni maksimum u daljem padu i trebalo bi da bude od +5 do +12 stepeni Celzijusa, što je ispod proseka za sredinu aprila.

Postepeno otopljenje, ali uz povremenu kišu se simulira za period posle 21. 4.

Sumirano, posle još nekoliko ranoletnjih dana od 16. 4. je sve izvesnije jako pogoršanje i jače zahlađenje, a predeli preko 900 mnv mogu dobiti i konkretniji sneg. Za sada opasnost od mraza u nizijama nije jako izražena pre svega zbog vetrovitog i pretežno oblačnog vremena, pojasnio je Čubrilo.

b92