NovostiSvijet

Iran presijeca put Petoj floti američke mornarice?

0

Teheran bi mogao da zatvori Ormuski moreuz ukoliko Sjedinjene Američke Države nastave sa provokacijama na strateški važnim tačkama na Bliskom istoku, upozorio je zamjenik komandanta Iranske revolucionarne garde Husein Salami.

20160504183605_368150

Amerika je sa saveznicima od 4. do 26. aprila održala velike pomorske vojne vježbe u Sueckom kanalu, tjesnacu Bab el Mandab i Ormuskom moreuzu. U njima je učestvovalo 30 zemalja sa 6 kontinenata.

“Moramo da se suprotstavimo svakom zlonamjernom prolasku kroz Ormuski moreuz. Upozoravamo SAD i njihove saveznike da ćemo, ukoliko bude neosnovanih pokušaja prolazaka kroz moreuz, postupiti prema Konvenciji UN iz 1982. godine”, rekao je brigadni general Salami, a prenosi Fars. Ormuski moreuz je jedini put ka Persijskom zalivu u kojem je, u bazi Manama u Bahreinu, smještena Peta flota američke mornarice.

Član 39 Konvencije Ujedinjenih nacija garantuje slobodan tranzitni prolaz brodova i aviona kroz moreuz, ali poziva i na izbjegavanje prijetnji ili upotrebu sile protiv zemalja koje se nalaze oko moreuza, i obavezuje ih da poštuju teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet u pograničnim državama. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej je osudio vojne vježbe i zatražio od Sjedinjenih Američkih Država da objasne zbog čega su odabrale baš taj region.

Ormuz je morski prolaz između Omana i Irana. Spaja Persijski zaliv sa Omanskim zalivom. Strateški je od velikog značaja, jer kontroliše morski promet prema Kuvajtu i Iraku. Kroz taj prolaz se tankerima prevozi do 40 odsto svjetskog snabdijevanja naftom. Na najužem dijelu prolaz je širok samo 55 km.

sputnjik

Jedna od najotrovnijih namirnica koja izaziva rak: Svi je jedu i daju djeci

Previous article

Banjaluka: Vjetar nosio krovove, ulice poplavljene

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti