NovostiSvijet

Italijani žele graditi i “otkupiti” autoput: Privatne kompanije na cestama u BiH

0

U Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine prije dva dana održan je sastanak predstavnika ovog ministarstva i predstavnika italijanske kompanije Pizzarotti Group, a u vezi sa gradnjom autoputa u našoj državi.

Jedna od najstarijih kompanija, koja je osnovana 1910. godine u Italiji, iskazala je interes za učešće u izgradnji autoputa kroz našu državu, ali i drugih bitnih infrastrukturnih projekata. Tim povodom razgovarali su sa ministrom Ismirom Juskom, kojem su izrazili želje da postanu jedni od učesnika u gradnji ovih važnih projekata za našu zemlju.

Ove informacije za Radiosarajevo.ba potvrdili su iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, iz kojeg su nam kazali kako je veliko zadovoljstvo biti predmetom pažnje jedne ovakve kompanije sa međunarodnim iskustvom u projektovanju i građenju cestovnih i željezničkih infrastrukturnih projekata.

“Predstavnici italijanske kompanije izrazili su namjeru za aktivno učešće u gradnji infrastrukturnih objekata u BiH.Najveći interes iskazan je za gradnju Koridora Vc, bilo da se radi o kreditnom ili koncesionom modelu finansiranja gradnje, uz dominantno angažovanje domaće operativne u toku izvođenja radova”, istakli su iz ovog ministarstva u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Ukoliko ovakva saradnja bude ostvarena ova kompanija mogla bi dobiti koncesiju na cijeli koridor Vc, te bi to značilo da bi oni bili dužni, svojim sredstvima, napraviti preostali dio autoputa kroz BiH. Zauzvrat, autocesta bi prema ugovoru određeni period ostala u njihovom vlasništvu, čime bi se totalno promijenila struktura preduzeća koje trenutno upravljaju autocestama u BiH.

Kao druga opcija nameće se da oni budu klasični izvođači radova uz domaće radnike, ali bi u tom slučaju BiH osigurala sredstva za izgradnju. To bi bio, također, dobar potez jer bi u tom slučaju radove provodila jedna od vrhunskih kompanija za koju iz ministarstva navode da je tehnički i kadrovski opremljena za projektovanje i građenje najsloženijih objekata, posebno tunela, mostova i vijadukta kojih će u budućnosti biti mnogo na dionicama koridora Vc.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Vozač izletio sa puta, prevrnuo se i završio na podzidi kuće

Previous article

Znate li da ovi kućanski predmeti imaju rok trajanja?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti