NovostiRS/BiH

Ivošević: Neosnovano raspisivanje potjernice

0

On je istakao da ovakvo postupanje proizilazi iz nepravilne primjene propisa i predstavlja kontinuitet ponašanja Suda BiH u toku cijelog postupka protiv Novaka Đukića. Ivošević navodi da je Sud BiH svojim obavještenjima i obraćanjem javnosti izašao iz uobičajenih pravila postupanja suda, da nijednom nije kontaktirao Đukićevog branioca, te podsjeća da je, tek nakon usmenog i urgiranja pisanim putem, branilac dobio drugostepenu odluku krajem jula, iako je pretres završen 11. aprila.

On je zapitao kako je Sud mogao da primijeni odredbu o izdavanju potjernice kada je znao gdje se osuđeni nalazi i po kom osnovu.

“Pošto Sud BiH u svom maniru obavještenja javnosti pokazuje svoje nestrpljenje koje je imalo osnovni cilj proglasiti Novaka Đukićem krivim, osuditi ga prema svojim mjerilima u primjeni propisa, pogrešno tumačeći odluku Ustavnog suda BiH i donošenjem svoje suspektne drugostepene odluke, jasno se vidi da Sud BiH želi betonirati svoju istinu po svaku cijenu i ne dozvoliti da se posumnja u drugu istinu”, ističe Ivošević.

Advokat je ponovio da je odbrana Đukića uznemirena i zaprepaštena time kako Sud BiH shvata pojam vještačenja, podsjećajući da je tokom postupka sud bio opredijeljen samo jednim vještakom – vještakom tužilaštva, odnosno optužnice, kao da nije postojao drugi vještak sa dijametralno suprotnim nalazom i mišljenjem.

Ivošević je u pismu izrazio uvjerenje da će se na kraju utvrditi istina koja se duguje, prije svega, ubijenim i ranjenim, kao i njihovim najbližima.Boston: Šta sadrži vremenska kapsula iz 1901?

Previous article

Arnautović: CIK ne “razvlači”, radi se po zakonu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti