NovostiRS/BiH

Izetbegović: Besmisleno da opozicija u RS optužuje Dodika da je izdajnik

0

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović komentarisao je danas dogovor sa Miloradom Dodikom, liderom SNSD, u vezi NATO puta BiH. On je istakao da u ovom slučaju ne postoji pobjednik ni gubitnik, te da je pronađena sredina.

– Članom 3 sporazuma smo definisali da će se raditi po Ustavi u zakonu i ranijim odlukama Predsjedništva BiH i tu je stvar sasvim jasna. BiH je u MAP. I kazali smo da će biti dostavljani planovi u Brisel. Dalje je sada ostalima koji trebaju da izrade te planove. Mislim da će se trebati raditi kompromisi, trebat će se raditi redukovati planovi, prihvatljivi za sve strane ali i za sam NATO. Svako dalje detaljisanje će zakovati stvari – kazao je Izetbegović, prenosi Klix.

Na pitanje kako komentariše interpretacije u javnosti da su Dodik i on i pobijedili i izgubili, Izetbegović je rekao da je očito da su našli neku sredinu.

– Nije moguće da smo obojica pobijedili niti izgubili. Opozicija mora nešto da govori. Pogledajte taj član 3, on je definisan kako sam ga i opisao. Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao. Nije do predsjednika političkih stranaka da detaljišu te stvari. Taj dan nismo uspjeli da to definišemo, bio sam i s gospodinom Željkom Komšićem. Mi dalje radimo. Što se tiče opozicije u RS, pa oni su izradili taj plan. Dodik ga može samo prihvatiti redukovanog, besmisleno je da ga optužuju da je izdajnik – naglasio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je razgovarao sa američkim ambasadorom u vezi ANP.

– Šefik Džaferovićč i ja smo razgovarali s američkim ambasadorom o ANP, o onome šta im nije bilo jasno. Ja sam im dao pojašnjenje koje sam i sada kazao i oni su zadovoljni i naravno da insistiraju na ANP – istakao je.

Kazao je da će tek biti pokrenuti pregovori za formiranje Vlade FBiH.

Klix

NASA prihvatila projekat dječaka iz Broda o izgradnji “nano satelita”

Previous article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti