NovostiRS/BiH

Izetbegović: Dodik prešao liniju; Dodik: Izetbegović najveći luzer

0

Republika Srpska, njeno rukovodstvo i Milorad Dodik, predsjednik RS, veća su prijetnja ustavnom poretku i teritorijalnom integritetu BiH nego ekstremizam i terorizam, izjavio je danas Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH, na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Izetbegović smatra da su “opstrukcije” vlasti RS, oličene u nastupima i aktivnostima Dodika, prešle crvenu liniju, ušle u zonu protivustavnog i protivzakonitog djelovanja i prijete blokadama sistema i udarom na ustavnopravni poredak i teritorijalni integritet BiH.

Ključni generator lošeg stanja u RS, Milorad Dodik svojim upornim napadima na BiH, OHR, Ustavni sud, nametanjem nacionalističkih i secesionističkih tema pokušava da odvuče pažnju od problema koji sve teže pogađaju građane Republike Srpske”, tvrdi Izetbegović.

Smatra da je FBiH, mada organizaciono i politički daleko složenija od RS, zabilježila bitno bolje rezultate u ekonomskom oporavku i u odnosu na RS zaostaje samo u segmentu izgradnje kapitalnih objekata. Odgovorivši na optužbe, Dodik je kazao da je Izetbegović najveći luzer, te da je kao lider SDA izgubio Redžepa Tajipa Erdoana, izgubio je Klintonove kao svoje stalne saradnike, izgubio je izbore i u Srebrenici i u Kladuši.

“Izgubio je dio svojih političkih poslanika u Predstavničkom domu BiH. I SBB Fahrudina Radončića jedva čeka da se otarasi Izetbegovića i njegovih smicalica. Sa HDZ-om ne funkcioniše koalicija, jedino ima podršku Saveza za promjene, koji mu daje kakav-takav legitimitet”, rekao je Dodik, koji ističe da je RS stabilna, te da je najveći gubitnik na političkoj sceni Izetbegović. Komentarišući izjavu da su on i rukovodstvo RS opasniji od terorizma, Dodik je rekao da je upravo Izetbegović političko pokriće za terorizam.

“Terorizma i terorističkih aktivnosti najviše je bilo u FBiH i u muslimanskim naseljima. U RS su to oni koji imaju podršku kruga oko Bakira Izetbegovića, a ranije njegovog oca, koji je ovdje dovodio mudžahedine. Oni sad predstavljaju problem muslimanskom stanovništvu. O tome koliko sam ja opasan najbolje govore rezultati”, izjavio je Dodik. On je rekao da je Izetbegović prevršio svaku mjeru.

“Zapetljao se ko pile u kučine i ne zna kako da se iz toga izvuče”, dodao je. Odgovarajući na pitanje da li Bakir Izetbegović i SAD mogu ugroziti njegovu bezbjednost, Dodik kaže da on nije neko s kim bi se SAD sada bavile u tom pogledu, a da Izetbegović ne može ugroziti ničiju bezbjednost. “Njegova tvrdnja da ću proći kao Gadafi mi je poruka da se zaštitim od ekstrema koji su pod njegovom upravom ili kojima je on izvor inspiracije. Apsolutno u tome nisam naivan”, rekao je Dodik.

Izetbegović za inicijativu Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim bi iz ove institucije bile otklonjene sudije stranci, smatra da je “sasvim jasno da je njen cilj otklanjanje prepreke realizacije Deklaracije o samostalnoj RS, usvojene na saboru SNSD-a u aprilu 2015. godine, kojom se za 2018. godinu najavljuje raspisivanje referenduma o otcjepljenju Srpske od BiH”.

On je najavio da će SDA bojkovati izbore u Stocu ukoliko oni budu organizovani “samo sa jednim kandidatom i režiranim ishodom”. Smatra da veoma dobro funkcioniše odnos SDA i SBB-a na svim nivoima vlasti, ali da neke informacije govore da bi stvari opet mogle da krenu “kuda ne treba”. “Veoma teško će biti zadržati koaliciju ako ste u vlasti, a istovremeno raditi kao da ste opozicija”, pojasnio je Izetbegović, aludirajući na izvještavanja medija pod kontrolom Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, te je na neki način izrekao i prijetnju, potcrtavši da neće dozvoliti da “blate” Denisa Zvizdića i Fadila Novalića.

Na ovu izjavu reagovao je i uređivački kolegij “Dnevnog avaza”, poručivši da su oni narodna novina i da nisu bilten ni SDA ni SBB-a i da će se tako i dalje ponašati. Za HDZ Izetbegović tvrdi da traže nemoguće, a svjesni su da to ne može, a Savezu za promjene poručio je da budu odlučniji.

Kad je riječ o četvorici poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji su najavili da će napustiti Klub poslanika SDA, Izetbegović je naveo da odnos prema svakom od njih pojedinačno neće biti isti. Komentarisao je i knjigu o Fikretu Abdiću, kazavši da je on ono što je uvijek bio: osuđeni ratni zločinac i izdajnik Bošnjaka.

nezavisne

RS: Robija za uvredljivu fotografiju djeteta

Previous article

Otac priznao ubistvo desetomjesečne bebe u Brezi

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti