Život i stil

Jedna tašna, birkinka, postala je skuplja od kuće i zaludjela cijelu planetu

0

Najskuplja torba ikada, delo je modne kuće “Hermes”, a na aukciji u Kini prodata je za 379.261 dolar

One su “kraljice” među tašnama, papreno su skupe, i nosi ih samo nekolicina. Za sada najskuplja torba modne kuće “Hermes“, Himalaya Niloticus Crocodile Diamond Birkin 30, prodata je za 379.261 dolar na aukciji Christie u Hong Kongu.

Ova tašna je, kao i sve druge iz kuće “Hermes”, rađena ručno, ukrašena je dijamantima, a kopča, zaštitni znak brenda i mini katanac, izrađeni su od 18-karatnog belog zlata. Iz Himalaya kolekcije godišnje se proizvedu maksimum dve tašne, a pravljene su od kože nilskog krokodila. Konkretno ova, najskuplja tašna ikada prodata na aukciji, rađena je od posebne vrste – albino krokodila.

Kako je slavna modna kuća “Hermes”, torbom nazvanom po glumici Džejn Birkin, zaludela svet?

Luksuzni francuski brend nastao je 1837, a poznat je po aksesoarima od krokodilske kože, i to ne bilo kakve. Posedovanje Birkin torbi je stvar prestiža, pa se tako i Viktorija Bekam svojevremeno pohvalila da njena kolekcija od 100 ovih tašni vredi oko 2.000.000 dolara. Ali, ni mnoge druge slavne ličnosti, ne zaostaju mnogo za njom. Osim po torbama, “Herme” je čuven i po maramama od svile, čije poreklo vešto krije.

Čak i oni sa dubokim džepom, koji mogu da ih priušte, neće to moći baš uvek kad požele. Za Birkin tašne je karakteristična lista čekanja, na koju se upisuju kupci, a onda čekaju po nekoliko meseci, pa čak i godina da dođu do svoje omiljene tašne. Najjednostavnija Birkin torba u proseku košta oko 10.000 dolara.

John Barry, Jane Birkin

Džejn Birkin i Džon Bari / Foto: Profimedia/Hollywood Archive

Evo zašto prosečna Birkin torba košta kao kuća?

1) “Hermes” koristi samo visokokvalitetne prirodne materijale, a skupu kožu kupuju u blizini australijskog grada Darvina, na jednoj od najvećih farmi krokodila na svetu, na kojoj ih ima oko 50.000. Kada napune dve godine i dostignu dužinu od oko dva metra, krokodili se omamljuju elektrošokovima i ubijaju hicem u potiljak. Koža sa njihovog stomaka se obrađuje i izvozi, a farma svake godine isporuči 12.000 ovakvih koža evropskim modnim kućama.

2) Torba kao statusni simbol. Bilo da je od kože krokodila, ili čak noja i teleta, i bilo da je maslinasto zelena, svetlo plava, bela ili narandžasta, svaka “birkinka” je rađena ručno, u skladu sa idejama kupca. Neke imaju drške od zlata, neke od paladijuma, a neke krase dijamanti – cena zavisi od svih ovih odlika. Svaka Birkin tašna ima katanac i ključ, a unutrašnjost im je obložena jagnjećom ili kozjom kožom.

3) Za izradu jedne torbe potrebno je od tri do četiri dana, a majstori znata, koji su mahom završili parisku kožarsku školu “Ecole Gregoire – Ferrandi” koriste alat star oko 150 godina i svoje vredne ruke. Jedan majstor može napraviti maksimalno četiri modela Hermès torbe, dok onaj koji se bavi izradom najskuplje “birkinke” od krokodilske kože, mora imati petogodišnje radno iskustvo sa običnim modelima.

Himalaya Birkin torba

Foto: Profimedia/AFP

Ipak, u njihovom poslovanju mnogo šta nije idealno. Najpre činjenica da, u proseku, čak tri krokodila “daju život” za jednu tašnu, jer se sa njih skidaju samo najbolji delovi kože (sa stomaka). Šare na koži su poseban bonus, tako da jednog krokodila samo jedan “ugriz” drugog, može učiniti “bezvrednim”.

Organizacija “Peta” je naročito aktivna, i to ne samo kada je reč o kući “Herme”, već i o njegovom rivalu “Luj Vitonu”. U nizu kontroverznih aktivnosti ovih kompanija je i odnos prema mužjacima koji su po prirodni agresivniji od ženki: na farmama postoji veliki prostor “krauding”, na kojem se drže na stotine muških krokodila, a povišeni nivo stresa u ovakvim situacijama smanjuje njihov uslovni refleks za odbranu teritorije.

“Hermes”, ipak, uverava da se u odgajivačnicama poštuju najviši standardi. Neke druge organizacije, slične “Peti”, bile su uzdržane kada je reč o kritikama na račun modnih kuća, jer kažu da masovno uzgajanje na farmama, štiti krokodile od izumiranja.

Zanimljivo je da je Džejn Birkin, pre nekoliko godina, zatražila od kuće “Hermes” da drugim imenom nazove popularne torbe, jer ne želi da se njeno ime povezuje sa njima, a samim tim ni sa okrutnim ubijanjem životinja. Želja joj se, međutim, nije ispunila

(Telegraf Biznis)


Notice: Undefined index: HTTP_CF_IPCOUNTRY in /var/www/vhosts/prnjavorski.com/httpdocs/wp-content/themes/prnjavor/library/templates/single/single-footer.php on line 1


Kako izgleda vozni park Kristijana Ronalda vredan 7,5 miliona evra FOTO

Previous article

Srbin smješten u izolaciju: Čeka se da bude testiran na virus korona

Next article

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *