Automobilizam

Još jedna zabrana: Zbogom dizelaši, ali i benzinci

0
Cilj je da se do 2050. godine emisija gasova sa efektom staklene bašte svede na nulu

U novi francuski zakon o mobilnosti biće uneta planirana zabrana automobila na fosilna goriva do 2040. godine, izjavila je ministarka saobraćaja Elizabet Born.

Bivši ministar za životnu sredinu Nikola Ilo najavio je u julu 2017. godine – na početku mandata predsednika Emanuela Makrona – da Francuska namerava da okonča prodaju benzinskih i dizel vozila do 2040. godine u nastojanju da do 2050. svede emisiju gasova sa efektom staklene bašte na nulu, odnosno da postane ugljenično neutralna.

Ilo je u septembru 2018. podneo ostavku u znak protesta zbog manjka Makronove posvećenosti pitanjima životne sredine, a vlada je od tada retko spominjala planiranu zabranu, delom zbog pokreta “žutih prsluka” koji su, između ostalog, protestovali protiv ugrađivanja poreza na ugljenik u cene goriva.

Born, koja je zamenica Iloovog naslednika Fransoa de Rižija, potvrdila je u intervjuu za BFM televiziju da će cilj koji je postavio Ilo biti ostvaren, prenosi Rojters.

– Cilj nam je do 2050. godine ugljenična neutralnost, što zahteva kredibilne korake za njegovo ostvarenje, uključujući i zabranu prodaje vozila koja troše fosilna goriva do 2040. godine – rekla je ona.

Dodala je da će Francuska, koja ima veliku automobilsku industriju na čelu sa PSA i Renoom, pomoći proizvođačima automobila da pređu na električni pogon, vodonik i možda biogas.

– Od početka mandata Emanuela Makrona, naš cilj je klimatski plan koji je Nikola Ilo najavio u leto 2017. godine. Sada ćemo taj cilj uneti u zakon – navela je Born.

Zakon o mobilnosti će takođe olakšati postavljanje stanica za punjenje električnih vozila (EV), tako što će stanari u stambenim zgradama imati pravo da zatraže ugradnju EV utikača na svojim parkiralištima.

Takođe će pružiti mogućnost kompanijama da zaposlenima daju subvencije oslobođene poreza u iznosu od 400 evra za dolazak na posao biciklima ili automobila za deljenje vožnje.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Egipat pokušao da zaustavi aukciju Tutankamona, London: “Prodaja je legalna”

Previous article

Gorbačov otkrio veliku neistinu iz serije “Černobilj”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.