MagazinZanimljivosti

Kakva bi to bila šteta: Zbog ovog sukoba malo je falilo da ne bude snimljena “Žikina dinastija”

0

Scenario za Žikinu dinastiju Zoran Čalić je napisao krajem 1984. Već početkom naredne godine počele su pripreme za snimanje novog nastavka superpopularnog filmskog serijala Lude godine. Sve je bilo dogovoreno – pronađen novac, odabrane lokacije i potpisani ugovori s glumcima – ali početak snimanja se odlagao nekoliko puta.

Žika i Milan

Zbog previše posla, glavni glumac Dragomir Bojanić Gidra nije mogao odvojiti mjesec i po za snimanje Žikine dinastije. Odlaganje snimanja ozbiljno je dovelo u pitanje realizaciju ne samo Žikine dinastije već cijelog nastavka serijala Ludih godina, piše portal “Na dlanu“.

“Gidra je te 1985. snimio sedam-osam filmova. Nije znao gdje će prije, jer je igrao i neke predstave u pozorištu – ispričao je tvorac Ludih godina reditelj Zoran Čalić.

“Film se nije mogao snimiti bez njega. I zato sam bio primoran da odlažem početak snimanja nekoliko puta. Taman sve dogovorimo, napravimo knjigu snimanja s jasnim planom, a onda mi se javi Gidra i kaže da ne može. Šta ću, onda zovem druge glumce i tehničko osoblje kako bih ih obavjestio da odlažemo. Poslije drugog odlaganja, pozvao me je Marko Todorović i rekao da vraća ulogu”, ispričao je Čalić.

Prema Čalićevom svjedočenju Todorović je rekao da i on ima druga posla i da ne glumi samo Gidra u filmu.

“Ranije sam planirao odmor i neću ga pomjerati. Možete vi bez mene”, citirao je Čavić riječi Marka Todorovića.

“Njegova uloga je bila velika i nije dolazilo u obzir da snimamo bez Marka. Pokušao sam da ga odobrovoljim. Našli smo se nekoliko puta u kafani kako bih omekšao njegov stav. Na kraju smo snimili film koji je doživio nevjerovatan uspjeh kod publike. Gidra je znao za tu priču i često je podbadao Marka na snimanju. Inače, odlično su se slagali. Pripadali su različitim glumačkim stilovima, ali su na setu i van njega bili sjajna kombinacija”, ispričao je Zoran Čalić.

Filmski reditelj i scenarista Zoran Čalić preminuo je 2014. godine u Beogradu. Čalić je autor više od 20 igranih filmova, među kojima su najpopularniji “Lude godine”, “Žikina dinastija”, “Došlo doba da se ljubav proba”, “Ćao inspektore”.

Na dlanu

Tuča u parlamentu Ukrajine: Premijeru prvo dali buket, pa ga odvukli VIDEO

Previous article

Poslušajte kako Amerikanac pjeva “Žute dunje”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin