NovostiSvijet

Kim je iza leđa Trampu napravio NAJVEĆI NUKLERNI ARSENAL koji je Pjongjang ikada imao

0

Sjeverna Koreja bi mogla do kraja godine da poveća svoj nuklearni arsenal na 40 bojevih glava, desetak više nego što je Kim Džong Un imao u ovo isto vrijeme prošle godine.

Den Smit, sa Međunarodnog instituta za studije mira u Stokholmu, rekao je da njegovo istraživanje pokazuje da sjevernokorejski lider nije prestao da razvija naoružanje uprkos razgovorima o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Donald Tramp se posljednji put sreo sa Kimom kako bi razgovorali o opcijama razoružavanja, ali je dijalog obustavljen nakon što je Sjeverna Koreja tražila oslobađanje od američkih sankcija u zamjenu za neke ne tako značajne poteze u pravcu denuklearizacije.

Kim je ranije ovog mjeseca poručio da želi da što prije nastavi razgovor sa američkim kolegom te da bi u suprotnom mogao u potpunosti da se udalji od pregovaračkog stola.

U međuvremenu je ponovo započeo testiranje raketa, koje je bilo pauzirano dok su trajali razgovori sa SAD.

Međutim, Kim još uvijek nije pokrenuo testiranje oružje dugog dometa o kome se toliko govorilo u medijima, a na koje ni sam Tramp nije mogao da ostane imun.

Den Smit u razgovoru sa ambasadorom Švedske u Seulu rekao je da važan dio njegovog istraživanja naglašava potrebu da obje strane moraju jasno odrediti šta za njih znači “denuklearizacija”.

– Definicija denuklearizacije je važno pitanje koje treba razraditi. To nije samo tehnička stvar, već je i visoko pozicionirana politička tema – poručio je Smit.

Dok je Vašington pod denuklearizacijom podrazumijevao razoružanje, odnosno uništavanje Kimovog nuklearnog arsenala, Sjeverna Koreja nije nikada do sada pokazala da se slaže sa ovako formulisanom definicijom.

Umjesto toga, čini se da Kim šalje signal da želi uklanjanje cjelokupnog nuklearnog naoružanja sa Korejskog poluostrva, uključujući i američko.

Ostvarivanje tog cilja bi verovatno podrazumijevalo povlačenje američke vojske iz Južne Koreje i Gvama.

Sjeverna Koreja je u pregovorima insistirala na zaustavljanju zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i Amerike, za koje smatra da su generalna proba za invaziju. Ipak, vježbe su se održale početkom godine i pored Kimovih protesta.

Smatra se da Kim takođe želi garancije za opstanak svog režima, piše Dejli Mejl.

Dinastija Kim vlada Sjevernom Korejom od 1953. godine.

(Daily mail)NEVJEROVATNO Državljanin BiH iz smrskanog kombija izašao bez ogrebotine (FOTO)

Previous article

PREVRNULI SE I SLUPALI Vatrogasci djeci priredili simulaciju gašenja požara (VIDEO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti