NovostiRS/BiH

Kineski hakeri napali banke u Banjaluci

0

Bankovni računi više Banjalučana ostali su u četvrtak poslije podne prazni u hakerskom napadu koji je izveden van zemlje, najvjerovatnije iz Kine i Amerike.

haker

Kako “Nezavisne” saznaju, žrtve napada su većinom klijenti Sber banke, ali  je novac nestao i sa jednog računa u Raiffeisen banci, a u pitanju je nekoliko hiljada maraka.

Kako nam je ispričao Banjalučanin A.B., klijent Sber banke čije je ime poznato redakciji, sve je počelo u četvrtak oko 17 časova kada je iz banke SMS porukom stiglo obavještenje da je sa računa skinuto 800 maraka.

“Kad sam to vidio, bio sam jako iznenađen. Odmah sam se uputio u banku, a u međuvremenu sam dobio i drugu poruku gdje sam obaviješten da mi je još 800 KM skinuto sa računa”, ispričao nam je on.

Kako kaže, kad je došao u banku u naselju Obilićevo shvatio je da nije jedini koji je prevaren.

“U banci je bilo desetak ljudi koji su imali isto pitanje: šta se dešava s novcem? Stvorila se prava panika. Zbunjeni su bili i zaposleni koji nisu odmah imali predstavu šta se dešava. Rekli su nam da idemo kući i da ćemo o svemu biti blagovremeno obaviješteni. Danas (petak) moj račun je blokiran”, kazao nam je on.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka (CJB) u petak su nam kratko rekli kako je prijava po ovom slučaju zaprimljena, te da je rad na predmetu u toku.

Iz Sber banke su saopštili kako su primijetili neovlašten promet putem računa, te da je odmah pokrenuta interna istraga.

“Na osnovu veoma brzog i efikasnog postupka istrage banka je došla do zaključka da su u Banjaluci neovlašteno učitani i iskorišteni podaci sa kartica određenog broja klijenata. Na osnovu efikasne reakcije banke blokirane su prijavljene kartice, a u svrhu zaustavljanja neovlaštenog prometovanje po istima”, rečeno je u ovoj banci.

Dodaju kako su klijenti kojima je kartica blokirana obaviješteni putem SMS-a, te će im nova kartica biti izrađena u toku naredne sedmice, a o trošku banke.

“S ciljem podizanja stepena bezbjednosti na još viši nivo blokirane su transakcije sa Kinom, državom iz koje su transakcije vršene, na narednih 72 časa”, rečeno je u ovoj banci, iz koje poručuju kako će sav novac koji je nestao s računa biti namiren naredne sedmice.

Inače, kako smo uspjeli saznati, posla sa hakerima imala je i Raiffeisen banka jer je oko 1.000 KM skinuto sa računa jednog klijenta u Banjaluci i to u petak jedan čas iza ponoći, a naš izvor tvrdi da je transakcija izvršena iz Amerike.

Odgovore na naša pitanja o ovom slučaju u petak nismo dobili iz ove banke, pa ih očekujemo početkom naredne sedmice.

nezavisneNevjerovatno! Ona šminkom može da se transformiše u koga god poželi

Previous article

PRNJAVOR-SPORT: EKIPA LJUBIĆA USPJEŠNA – PRVI TRIJUMF U DOBOJU !

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti