Svijet

Kinezi bijesni na SAD: Prodajom 100 tenkova i 250 raketa prekršili međunarodno pravo

0

Peking — Kina protestuje zbog odluke SAD-a da proda veliku količinu oružja Tajvanu, koji Kina ne priznaje kao autonomnu državu.

“Američka prodaja oružja Tajvanu je grubo kršenje fundamentalnih principa međunarodnog prava i međunarodnih odnosa. Kineska strana je izrazila duboko nezadovoljstvo, kao i odlučno protivljenje, i već je zvanično protestovala kod SAD”, rekao je predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Američka agencija za saradnju u oblasti bezbednosti saopštila je u ponedeljak da je američko državno ministarstvo pristalo na zahtev Tajvana da kupi preko 100 M1A2T Abrams tenkova i prateće opreme. Ugovor je vredan preko 2 milijarde dolara. Vašington je takođe pristao da Tajvanu proda 250 raketa za protivvazdušne rakete Stinger vredne oko 224 miliona dolara.

Tajvan je početkom juna potvrdio nameru da Vašingtonu prosledi narudžbinu, a Kina je izrazila “ozbiljnu zabrinutost” tim povodom.

Sjedinjene Države, kao i mnoge druge zemlje, ne priznaju Tajvan kao suverenu državu i drže se politike “Jedna Kina”. Uprkos tome, Vašington je zadržao neformalne odnose sa Tajvanom i razbesneo Peking odobravanjem prodaje oružja ostrvu. Tajvan je ostrvska nacija blizu južne obale Kine, koja od 1949. vlada nezavisno od kopna. Peking gleda na ostrvo kao na svoju pokrajinu, dok Tajvan tvrdi da su autonomna država, koja ima političke i ekonomske odnose sa nekoliko drugih zemalja.

b92

STIŽE 320 KOŠARKAŠA IZ 80 KLUBOVA: Prnjavor prestonica najboljeg basket turnira U BiH

Previous article

Svetska premijera – MINI na struju FOTO/VIDEO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Svijet