BalkanNovosti

KO IMA NAJJAČU VOJSKU NA BALKANU: Srbija, Bugarska ili Hrvatska? A evo gde je Albanija!

0
Data je prilično realna slika Balkana, ali je ona preterana u slučaju Slovenije i Hrvatske, koje su članice NATO

Specijalizovani vojni portal “Global fajerpauer” rangirao je armije sveta po snazi, a među 133 zemlje na listi, našle su se skoro sve balkanske zemlje!

Među najjačim armijama sveta našle su se očekivano SAD, Rusija, Kina, Indija, Velika Britanija, Francuska, Južna Koreja, Nemačka, Japan i Turska, navodi “Global fajerpauer”.

Portal je vojnu moć merio prema 55 kriterijuma, među kojima su raznovrsnost naoružanja, brojno stanje, vatrena moć, osposobljenost. Nuklearno naoružanje nije uzeto u obzir, nekim pomorskim silama oduzimani su poeni, drugim zemljama, koje nemaju izlaz na more, poeni nisu oduzimani jer imaju jaku rečnu flotilu.

Najjača vojska na Balkanu, prema statistici zapadnog portala, je grčka, koja se našla na 28. mestu u celom svetu. Slede Rumunija na 42. poziciji, Mađarska na 63. pa Bugarska i Hrvatska na 67. i 68. mestu.

Kako za ruski portal “Sputnik” rekao vojni analitičar Andrej Mlakar, data je prilično realna slika Balkana ali je ona preterana u slučaju Slovenije i Hrvatske, koje su članice NATO.

Prema ovom rangiranju Srbija je pozicionirana na 83. mestu. Ispred su zemlje poput Gruzije, Zimbabvea i Kuvajta, a iza Šri Lanka, Zambija i Turkmenistan.

Ipak, Srbija prema ovoj statistici nije najslabija na Balkanskom poluostrvu, a iza nas su se našle Albanija (90), Slovenija (113), Bosna i Hercegovina (121) i Makedonija (122), dok Crna Gora uopšte nije na listi.

Na sajtu je dostupna i opcija za poređenje dve armije. Međutim, kada se uporede Srbija i Hrvatska recimo, gotovo po svim parametrima srpska vojska dominira.

Aktivnog osoblja recimo Hrvatska ima 18.525 a Srbija 40.075, dok Hrvati imaju samo 3.000 rezervista a Srbija 50.000. Tako je totalno vojno osoblje Srbije više od četiri puta brojnije od Hrvatske.

Ekonomski, portal navodi da je spoljni dug Srbije manji, a kupovna moć veća, prenosi i Blic.rs.

Tehnički, imamo duplo više aviona i transportera. Približno smo isti po broju helikoptera, 36 imaju koliko ima Hrvatska i 39 Srbija, kao i po broju oklopnih borbenih vozila. Srbija je zatim znatno jača po broju tenkovskih jedinica, ali Hrvatska ima tri puta više aerodroma.

Srbija je nadmoćnija i u artiljeriji, dok Hrvatska ima jaču mornaricu.

Sudeći po brojevima, nije jasno zbog čega je Srbija čak 15 mesta slabije rangirana od susedne Hrvatske.

(Telegraf.rs)

Hamilton pokorio i Moncu za povratak na prvo mjesto

Previous article

Srpski odbojkaši osvojili evropsku bronzu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan