NovostiTema dana

Ko je Bilal Bosnić, vođa vehabija u BiH?

0

On već duže, kao predvodnik radikalnog islama u Bosni i Hercegovini Bilal Bosnić poziva mladiće iz BiH da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije Islamske države (IS) koja čini zločine bez presedana, prenosi “Avaz”.

Bosnićev poziv mladićima iz BiH da se pridruže IS-u ostao je zabilježen na video snimci s nedavnog  predavanja što ga je održao pred svojim sljedbenicima s područja Cazina u sjeverozapadnoj Bosni.

Proteklog vikenda je u intervjuu listu “La Repubblica”, koji su prenijeli mnogi svjetski mediji skrenuo na sebe pažnju izjavivši da se za terorističku Islamsku državu bori i 50 Italijana u čijem je regrutovanju učestvovao upravo on.

– Vjerujemo da će jednog dana cijeli svijet biti islamska država. Naš cilj je da čak i Vatikan postane muslimansko mjesto. Ja možda to neću dočekati, ali doći će takvo vrijeme – rekao je Bosnić.

Potvrdio je da se iz Italije šalje novac za podršku IS-u i da je među muslimanskim zajednicama u Italiji pozivao mlade ljude na džihad.

Akter brojnih video-snimaka sa dramatičnim stavovima koji su preplavili interne, a bio je čak i pod istragom policije zbog poligamije, jer navodno ima četiri žene.

Prošle godine u februraru u Kristalnoj dvorani hotela “Tuzla” održao je tribinu pod nazivom “Savršenstvo šerijata-Pogubnost demokratije” na kojoj je negirao postojeći ustavni poredak u BiH.

Treba napomenuti da je on hapšen još 2012. godine pod sumnjom za terorizam sa još četvoricom svojih saradnika, ali su oni ubrzo pušteni, jer Tužilaštvo BiH za njih nije zatražilo pritvor. Tada je Bosnić je vraćen sa granice BiH i Srbije i na taj način je onemogućen da u Novom Pazaru prisustvuje protestu zbog filma “Nevinost muslimana”.

U akciji “Damask” koja se danas provodi na području BiH uhapšeni su  Husein Bosnić zvani Bilal, Eduard Durguti, Elvir Muratović, Fikret Zukić i Senad Hukić.

TV K3(Izvor: nezavisne.com)Weekend Media Festival dovodi regiju u Rovinj

Previous article

Milomir Savčić novi predsjednik BO RS

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Novosti