Novosti

Ko (ne)smije da pruži ruku Putinu

0
Phasellus porttitor, elit vel eleifend congue, leo arcu pretium diam, in hendrerit urna risus a urna. Etiam vitae quam sed diam feugiat interdum.

Pravi cilj dolaska predsjednika SAD Barak Obame u Pariz nije proslava ”Dana D”, već veliki pritisak na saveznike da izoluju Rusiju – zato Obama ne želi susret sa Putinom i insitira da Francuska i Britanija sasvim zaoštre odnose sa Moskvom, navode analitički portali.


v146993Tokom večere sa francuskim predsjednikom Olandom, Obama mu je jasno predočio da SAD, možda,  neće spašavati francusku banke “BNP Paribas SA” od potencijalne kazne u iznosu od čak deset milijardi dolara.

Francuskoj banci  prijeti ogromna kazna zbog poslovanja sa zemljama koje su  pod sankcijama (koje su tražile SAD), uključujući Iran, Kubu i Sudan.

To znači da, ukoliko Francuska zaista proda dva ratna broda tipa “Mistral” Rusiji, može biti suočena sa gnjevom Vašingtona.

Francuske diplomate tvrde da je u pariskom restoranu, gdje su večerali, Obama naglasio kako bi prodaja brodova tipa Mistral  “nagradila  opasno ponašanje Rusije”, dok je Oland konstatovao da se prema “BNP banci” djeluje suviše oštro.

Diplomate navode da je nakon toga Oland otišao na večeru sa Putinom i da je to bio mnogo srdačniji sastanak.

Čak su se javno i rukovali, za razliku od britanskog premijera Kameruna koji je pred navinaraima imao hladan pozdrav sa Putinom, da bi se, kako tvrde upućeni, iza zatvorenih vrata, ipak, rukovao da ruskim predsjednikom.

Analitički portali ocjenjuju da Kamerun nije želio da izaziva gnjev američkih kolega i potsjećaju da London slijedi oštru retoriku Vašingtona prema Rusiji.

Odijanje Obame da se vidi sa Putinom analitičari objašnjavaju namjerom da se pošalje poruka (pro-američkoj) javnosti: “Putin je zao, ne zaslužuje susret sa američkim predsjednikom”.

Ovo je odličan primjer ideologije “američke izuzetnosti” u praksi – navode portali. Obama traži od Evrope da potpuno prekine sve odnose s Rusijom i da se  počne  pripremati za kupovinu velike količine američkog plina iz škriljaca.

Analitičari procjenjuju da je Putinova namjera da pokuša da uvjeri  Evropu da je ovo ključni trenutak kada bi  trebalo da traži neutralniju politiku i da povede veću brigu o svojim nacionalnim interesima te da se odupre američkim pritiscima koji imaju za cilj raskol  Rusije i Evrope. Izvor: srna

 


 Golu djevojku tjerale u hladnu Usoru?

Previous article

Ovom policijskom automobilu ne možete pobjeći!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti