NovostiRS/BiH

Ko u BiH ima zaštitu 24 sata: Na listi 44 osobe

0

Pravo na posebno obezbjeđenje u BiH imaju ukupno 44 osobe, koje se smatraju štićenim ličnostima i koje pripadnici nekog od entitetskih MUP-ova ili Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, čuvaju 24 sata na dan.

 Vlada Republike Srpske je na sjednici koja je održana 9. februara, usvojila prijedlog uredbe o određivanju ličnosti i objekata koji se posebno obezbjeđuju na teritoriji Republike Srpske.

Uredba predviđa da sedam funkcionera u Srpskoj imaju ovo pravo, ali i da se posebno obezbjeđenje na mjestima rada koja se nalaze na teritoriji RS, prema potrebi preduzima prema još dvije ličnosti – članu Predsjedništva BiH i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH.

“Uredbom se određuju ličnosti i objekti koji se posebno obezbjeđuju, uslovi i vrijeme trajanja posebnog obezbjeđenja nakon isteka njihovog mandata i mjere prema drugim ličnostima i objektima”, kazala je portparolka MUP-a RS Mirna Miljanović.

Ona je precizirala da su štićene ličnosti u RS predsjednik i potpredsjednici Srpske, predsjednik Narodne skupštine RS, predsjednik Vlade RS, ministar unutrašnjih poslova i direktor policije.

“Takođe, posebno obezbjeđenje se preduzima prema objektima, a to su Palata Republike, Narodna skupština RS, Vlada Republike Srpske – Administrativni centar Vlade Republike Srpske i poslovni objekat, Glavna banka Republike Srpske Centralne banke BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova”, dodala je Miljanović.

Međutim, na osnovu određenih bezbjednosnih procjena mogu se donositi i vanredne mjere o štićenim osobama, odnosno posebnim mjerama bezbjednosti.

Tako je, na primjer, 2013. godine posebno obezbjeđenje na određeno vrijeme dobila ministarka za prostorno uređenje , građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, nakon što su joj, tada nepoznati napadači, u dvorištu porodične kuće demolirali porodični automobil.

Uredbom Vlade FBiH posebno obezbjeđenje u Federaciji BiH imaju predsjednik i potpredsjednici ovog entiteta, premijer i zamjenici premijera FBiH, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, federalni ministar unutrašnjih poslova i direktor Federalne uprave policije.

Kada je u pitanju državni nivo, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH fizički i tehnički štiti 27 osoba na nivou BiH, a među kojima su najviši predstavnici zakonodavne vlasti, Savjeta ministara BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjednik Suda BiH i drugi.

Međutim, koliki su godišnji troškovi angažovanja policijskih službenika na zaštiti svih štićenih osoba u BiH, gotovo je nemoguće saznati, jer nadležni tvrde da sve zavisi od bezbjednosne procjene i obima zvaničnih aktivnosti koje visokopozionirane osobe imaju.

Ipak, poznato je da, na primjer, sat vremena angažovanja policajca MUP-a RS košta 10 KM, što znači da bi se na cjelodnevno angažovanje samo jednog policajca tokom cijelog mandata, potrošilo oko 350.000 KM.

Izvor: Mondo

OZREN: Danas ustrijeljeno pet vukova i jedna lisica

Previous article

HOROSKOP ZA 20. FEBRUAR: Blizanci, vi ste baš voljeni! Vage, prestanite sa kalkulacijama!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti