Automobilizam

Koji električni automobil je najprodavaniji u Evropi u 2018.

0

Dok je najtraženiji auto na struju ove godine u Americi Tesla Model 3, u Evropi, gdje prodaja tog automobila još nije zvanično počela, primat u 2018. drži Nissan Leaf.

Godinu dana nakon početka prodaje druge generacije Nissana Leaf, ovaj model je na prvom mjestu po broju isporučenih vozila na Starom kontinentu od svih električnih automobila.

Japanski proizvođač je u prvih osam mjeseci 2018. već prodao 26.000 ovih vozila na evropskom tržištu. Kako kažu u Nissanu, po jedan Leaf isporuči se u Evropi u prosjeku na svakih 10 minuta.

Od ukupnog broja prodatih vozila, preko 8.000 se odnosi na flotnu prodaju firmama i drugim pravnim licima.

Leaf je u 2018. zabilježio značajan rast prodaje u zemljama kao što su Austrija, Francuska, Njemačka, Holandija, Portugalija i Španija, dok je u Norveškoj ove godine Nissanov model na struju najprodavaniji od svih putničkih automobila, kako onih električnih, tako i onih sa konvencionalnim motorima (benzinaca i dizelaša).

U odnosu na prvu generaciju, novi Leaf ne samo da je dobio znatno moderniji dizajn, već je opremljen i baterijama većeg kapaciteta, od 40 kWh.

Maksimalan radijus kretanja sa punim baterijama je 270 km, mjereno prema novoj WLTP proceduri.

Nissanov kompaktni električni model trenutno je dostupan u 51 zemlji širom svijeta, a od 2010, otkako je automobil prisutan na tržištu, prva i druga generacija Leafa dostigle su ukupnu prodaju od preko 350.000 jedinica.

(B92)

Supruga predsjednika Interpola: Poslao mi je fotografiju noža

Previous article

“TU SU DUNJA I SVIJEĆA, A RUKA JE SPUŠTENA” Građani Davoru 196. put pružili podršku u traženju PRAVDE ZA DAVIDA

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.