NovostiRS/BiH

Koliko ko zarađuje u BiH: Spremačica u banci bolje plaćena od profesora u školi

0

Porazna je činjenica da u većini kantona u Federaciji BiH nastavno osoblje, a to su osobe s višom i visokom stručnom spremom, rade za manju platu od federalnog prosjeka.

20151111151751_335880

Učitelji, nastavnici i profesori nekad su bili ugledni članovi društvene zajednice. Danas, mnogi poniženi prosvjetni radnici, žrtve su poremećenih društvenih vrijednosti.

Iako rade jedan od najodgovornijih poslova, njihov rad nije adekvatno plaćen. Prosječna mjesečna primanja nastavnika, profesora u Federaciji BiH kreću se oko 850 maraka, a njihovi kolege u Republici Srpskoj zarađuju mjesečno oko 930 KM.

U Federaciji se plate razlikuju od kantona do kantona. Najniži prosjek je u Posavskom kantonu i iznosi oko 660 KM, a najviši u Sarajevu, nešto više od hiljadu maraka, donosi Vecernji.ba.

Obrazovanje, gdje radi više od 80 posto osoba s visokom stručnom spremom, je najmanje plaćeni sektor za osobe s visokom stručnom spremom – pokazuju podaci o isplaćenim neto i bruto platama prema stepenu stručne spreme i sektorima djelatnosti.

Zabrinjavajuća je činjenica da je prosječna plata za osobe s visokom stručnom spremom u obrazovanju gotovo identična plati zaposlenog s nižom stručnom spremom u djelatnosti osiguranja, bankama i nekim drugim djelatnostima, čije su plate često i veće od učitelja s visokom stručnom spremom.

Nije to samo odlika učitelja u Bosni i Hercegovini, sličnu sudbinu dijele i njihovi kolege u cijeloj regiji. Tako, na primjer, učitelji u BiH zarađuju bolje od prosvjetara u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Inače, učitelji u regiji zapadnog Balkana su među najslabije plaćenim radnicima, a mjesečna primanja su im često i manja od prosječnih plata u državi.

Obrazovanje u BiH se uglavnom finansira iz javnih sredstava entiteta, kantona, Distrikta Brčko i opštinskih proračuna. Praktički, u smislu izdvajanja, to znači da postoji 13 odvojenih proračuna za obrazovanje u BiH: dva entitetska, jedan u Brčko Distriktu i deset kantonalnih proračuna.

Procjenjuje se da Republika Srpska troši oko 4%, a Federacija Bosne i Hercegovine 6% BDP-a na obrazovanje. Proračun Odjela za obrazovanje Brčko Distrikta BiH iznosi 11,2% od ukupnog proračuna Distrikta. Od ukupnih sredstava proračuna za obrazovanje, većina ode na plate. Naime, čak 88% izdvaja se za bruto plate i naknade za osoblje, oko 8% za materijalne rashode i 4% za kapitalna ulaganja.

(Veccernji.ba)Tri čaše ovog pića mogu da vas spasu od opasne bolesti

Previous article

Novi Grad: Uhapšen mladić zbog zlostavljanja djeteta

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti