Uncategorized

KOMPLIKOVANA PROCEDURA Kako će se naplaćivati putarina na autoputu “9. januar”

0

Javno preduzeće “Autoputevi RS” i zvanično je saopštilo da od ponedeljka, 26. novembra, počinje naplata putarina na autoputu “9. januar” po pređenom kilometru, odnosno da na snagu stupa zatvoreni sistem naplate.

Putarina će biti naplaćivana na već postojećim naplatnim stanicama „Prnjavor“ i “Kladari“, te na novoizgrađenim stanicama „Laktaši“, „Drugovići“ i privremenom naplatnom mestu na petlji „Mahovljani“.

– Primera radi, cena putarine na relaciji Banjaluka – Kladari (nadomak Doboja) za putnička vozila iznosiće 7 KM, dok će vožnja od Banjaluke do Prnjavora koštati 4 KM. Uredbom su precizno definisane cene i za ostale kategorije vozila, a novi cenovnik biće dostupan na internet stranici “Autoputevi Republike Srpske“, kao i na svim naplatnim stanicama duž autoputa „9. januar“ Banjaluka – Doboj, kao i na autoputu E 661 Gradiška – Banjaluka – kažu u “Autoputevima”.

Važno je naglasiti da, kako kažu, na autoputu Gradiška – Banjaluka u funkciji ostaje otvoreni sistem naplate putarine u Jakupovcima. Ovaj sistem biće u funkciji sve do završetka izgradnje i opremanja naplatnih stanica u Aleksandrovcu, Novoj Topoli i u Čatrnji, posle čega će sistem naplate putarine na autoputu Gradiška – Banjaluka iz otvorenog preći u zatvoreni, piše Srpskainfo.

– S obzirom da putnici iz Banjaluke ka Doboju moraju proći naplatno mjesto u Jakupovcima, prolazak plaćaju po utvrđenom cenovniku, odnosno 2,5 KM za putnička vozila, ali na izlazu sa autoputa „9. januar“ u Kladarima ili u Prnjavoru taj iznos im se odbija od utvrđene cijene putarine na tom autoputu, tako da će na izlazu doplatiti razliku. U povratku, ka Banjaluci, na privremenom naplatnom mestu na petlji „Mahovljani“, vozači će, uz priznanicu o plaćanju putarine na autoputu „9.januar“, dobiti i vaučer, koji im garantuje besplatan prolazak kroz naplatnu stanicu „Jakupovci“ – navode u ovom javnom preduzeću.

Na privremenom naplatnom mestu „Mahovljani“, koje će biti u funkciji do zatvaranja sistema naplate putarine na autoputu Gradiška – Banjaluka, predviđene su po dve trake, za manuelnu i elektronsku naplatu putarine, u oba smera, odnosno i prema Banjaluci i prema Gradišci.

U suprotnom smeru, odnosno kada iz Banjaluke ide ka Doboju, korisnicima koji imaju zabeleženu transakciju na naplatnoj stanici u Jakupovcima, na izlaznoj stanici im se umanjuje cena putarine za iznos naplaćen u Jakupovcima.

– Dakle, sistem je u potpunosti automatizovan, a vozač, ukoliko želi, može na displeju da pročita koliko mu je vožnja naplaćena – saopštili su iz “Autoputeva RS”.

Blic.rs

Protesti Srba u više mjesta na Kosovu, građani pozivaju EU da “otvori oči”

Previous article

Uklonjena zastava Srpske ispred Dodikovog kabineta na zahtjev Džaferovića

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.