NovostiRS/BiH

Komšić odbio Lagumdžijin poziv na ujedinjenje

0

Lagumdžija je, pritom, pozvao i lidera Demokratske fronte (DF) Željka Komšića na ujedinjenje ljevice, ali je on poziv odbio.

U intervjuu za BH Radio 1 je potvrdio da je o ujedinjenju već razgovarao s nekima od bivših istaknutih članova SDP-a, poput ratnog predsjednika Skupštine BiH Mire Lazovića i nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH i sadašnjeg gradonačlenika Sarajeva Ive Komšića.

Lagumdžija precizira da je sa njima razgovarao “ovih dana” o tome “da idu sa onim što je SDP već nudio na ovim izborima – ujedinjeni”, ali nije pojasnio kakve je odgovore dobio.

Lazović i Komšić su nakon odlaska iz SDP-a formirali novu stranku pod

nazivom Socijaldemokratska unija (SDU) koja ni na jednim izborima do sada nije ostvarila značajnije rezultate, a pre poslednjih se raspala na dvije još manje stranke.

Lider SDP-a je potvrdio da njegov poziv na ujedinjenje ljevice važi i za DF, odnosno njenog predsjednika Željka Komšića

SDP je na izborima, održanim 12. oktobra, uspio da osvoji tek tri mandata u Zastupničkom domu parlamenta BiH, dok je DF kao potpuno nova stranka na političkoj pozornici dobio, čak, pet mandata.

Zbir od osam mandata tačno je toliki koliko je SDP dobio na izborima

prije četiri godine, a Komšić ne krije da je uspjeh njegove stranke dobrim djelom zasnovan na nekadašnjem biračkom tijelu SDP-a.

“Koristim priliku da se zahvalim svim biračima SDP-a…”, poručio je on na prvom postizbornom susretu s novinarima, što je izazvalo smijeha jer se, zapravo, planirao zahvaliti biračima DF-a.

Komšić je potvrdio da i sam vjeruje u objedinjavanje ljevice, bez obzira na trenutno stanje, dodajući da će se to desiti “kad-tad”, ali da je preduslov za ujedinjenje to da se s političke scene sklone “egomanijaci”.

Nikoga nije direktno spomenuo, ali je jasno da je aludirao upravo na Lagumdžiju s kojim se ranije sukobio i zbog čega je i napustio SDP prije godinu i po, prenosi Hina.

Lagumdžija, pak, kaže kako je bez obzira na izborni poraz SDP “snaga ljevice…firma za 105 godina tradicije”.

“Ne možete iz epruvete napraviti neku novu ljevičarsku firmu”, tvrdi Lagumdžija i na konstataciju kako upravo njega mnogi smatraju “jednim od grobara socijaldemokratije” kaže da mu to godinama prigovaraju oni koji su bez ikakve odgovornosti.Našao torbu sa 110.000 evra i vratio je vlasniku

Previous article

Nikolić: Za paradu ocena – odlično

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti