BalkanNovosti

Kontrola uslova rada državljana BiH u Njemačkoj

0
Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koju predvodi direktor Agencije Muamer Bandić, ove sedmice boravi u NJemačkoj da bi se upoznala o uslovima rada građana BiH koji se nalaze na radu u NJemačkoj, a angažovani su od slovenačkih firmi na osnovu međudržavnog Sporazuma o zapošljavanju građana iz BiH u Sloveniji.

Iz Agencije je saopšteno da je poseban akcent na provjeri uslova pod kojima radnici iz BiH rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, te da li su u istom položaju kao i domaća radna snaga.

“Posjete poslodavcima koji zapošljavaju naše državljane, te razgovori sa radnicima dobar su pokazatelj s kolikom ozbiljnošću pristupamo radnim migracijama. Na ovaj način preventivno djelujemo i sprečavamo slučajeve gdje bi prava radnika bila ugrožena. I u budućnosti ćemo da nastavimo sa ovom praksom”, rekao je Bandić.

Jedna od firmi koju je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je “Baugrup” iz LJubljane koja je zaposlila više od stotinu građevinskih radnika iz BiH.

Tom prilikom razgovarano je sa radnicima iz BiH i svi su istakli da su zadovoljni platom, statusom i odnosom poslodavca prema njima.

“Od početka realizacije Sporazuma sa Slovenijom u ovoj državi putem Agencije zaposleno je 30.000 radnika iz BiH. Neki od njih privremeno su angažovani na radovima u NJemačkoj i naša je obaveza da povremeno provjerimo uslove rada naših državljana. Zahvaljujući firmi koju smo posjetili imali smo mogućnost da razgovaramo sa velikim brojem naših državljana i da vidimo kako implementacija Sporazuma izgleda iz njihovog ugla. Veoma smo zadovoljni viđenim i posebno nam je drago da su radnici zadovoljni svojim poslovima”, rekao je Bandić.

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH ove će sedmice posjetiti i druge firme u kojima radi veći broj radnika iz BiH.

atvSmijenjen Dragan Savanović

Previous article

Francuski predsjednik zagovara formiranje “PRAVE EVROPSKE VOJSKE”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan