NovostiRS/BiH

Koristili poplave za poresku utaju

0

Više lica, među kojima i jedan funkcioner Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uhapšeno je zbog sumnje da su iskoristila situaciju izazvanu prirodnim nepogodama u BiH da bi lažno prikazala da je roba preduzeća “OBI” u Banjaluci i Mostaru uništena u poplavama i utajila porez u iznosu od oko 1,5 miliona KM, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH u okviru aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i poreske utaje, koje su provedene po nalogu Tužilaštva BiH, u više gradova u BiH izvršili su pretrese prostorija i objekata koje koriste osumnjičeni.

Provodeći istragu u predmetu organizovanog kriminala, Tužilaštvo BiH je došlo do saznanja da su vlasnici firme “Bauvelt”, u okviru koje posluju prodajni objekti “OBI”, izmjestili veliku količinu robe namijenjene prodaji, te sačinili lažnu dokumentaciju da je roba uništena u skladištima usljed katastrofalnih poplava, koje su u maju zahvatile BiH.

Roba u vrijednosti od više od četiri miliona KM tajno je izmještena na druge lokacije da bi bila prodata, a uz pomoć radnika UIO sačinjena je lažna dokumentacija da je roba oštećena i uništena u poplavama da bi se izbjeglo plaćanje PDV-a i dadžbina u iznosu od oko 1,5 miliona KM, za koje su oštećeni budžet i građani BiH.

Istragom je utvrđeno da su osumnjičena lica namjeravale zatvoriti poslovne objekte “OBI”, te da su kao organizovana kriminalna grupa pokušali da iskoriste prirodne katastrofe, radi počinjenja krivičnih djela i oštećenja budžeta BiH.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela organizovanog kriminala, poreske utaje ili prevare, zloupotrebe položaja ili ovlašćenja i protivzakonitog posredovanja.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH.

Iz Tužilaštva BiH ističu da su odlučni u procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH i najavljuju da će procesuirati sva lica koja se pokušaju okoristiti nastalom situacijom radi činjenja krivičnih djela ili ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, te da će počinioci biti otkriveni i rigorozno kažnjeni.

Postupajući tužilac, zajedno sa stručnim osobljem, od sinoć se nalazi na terenu, gdje koordinira i vodi akciju koju provode policijski službenici Sipe i UIO.

U BiH najskuplja prijava za izbore

Previous article

Stanetić: Nije bilo uslova oko južnog krila KC Banjaluka

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti