Novosti

Lavrov sa njemačkim i francuskim kolegama: Hitno zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika

0Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je da je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Francuske i Njemačke o imenovanju novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Prije nekoliko dana Lavrov je razgovarao sa Iv Le Drianom i Heiko Masom prilikom čega su se dotakli i situacije na Zapadnom Balkanu.

“Ruska strana i lično Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasili su hitnu potrebu zatvaranja Kancelarije Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i prenošenja svih punomoći i odgovornosti za sudbinu države na vlasti BiH u skladu s načelima Dejtonskog sporazuma”, rekao je Lavrov francuskom i njemačkom ministru.

On je istaknuo da je pokušaj imenovanja novog predstavnika u Bosni i Hercegovini nespojivo sa interesima stabilizacije u Bosni i Hercegovini.

“Svaki pokušaj imenovanja novog visokog predstavnika u trenutku kada članovi Upravnog odbora i stranke u BiH nemaju konsenzus i zaobilaženje Savjeta bezbjednosti UN-a nespojivi su sa interesima stabilizacije BiH”, rekao je Lavrov.

Rusija, kao članica Savjeta za provedbu mira (PIC-a), bila je izričito protiv imenovanja Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH.Optužen da je pijan nasmrt pretukao tetku

Previous article

Počela s radom Fondacija "Naše srce": Podrška djeci s autizmom vrtićkog uzrasta

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Novosti