MagazinZanimljivosti

LGBT manifestacija u Banjaluci: Jedni slavili Spasovdan, drugi dan borbe protiv homofobije

0

Dok je nekoliko stotina Banjalučana spasovdanskom litijom kroz centar grada slavilo krsnu slavu grada, mala grupa boraca za ljudska prava okupila se u dvorištu Banjalučkog socijalnog centra BASOC da obilježi jedan drugi praznik: Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije IDAHO.

Oni koji smatraju da gej ljudi, lezbejke i ostali ljudi manjinskog rodnog identiteta i seksualne orjentacije imaju pravo da žive slobodno i bez diskriminacija, pripremili su bogat dvodnevni program, koji uključuje akademske rasprave, diskusije, izložbe, monodrame, plesne hepeninge, koktele, te koncert Le Zbora, prvog lezbejskofeminističkog hora iz Hrvatske.

Pod sloganom “Biće SWAG”, događaj su organizovali Centar za mlade KVART iz Prijedora u saradnji sa Banjalučkim socijalnim centrom, Društveno kulturnim centrom INCEL i Neformalnom grupom Kvir Luka.

Branko Ćulibrk, aktivista KVART iz Prijedora danas je predstavio takozvani “Roze izvještaj”, godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava LGBT populacije u BiH, koji izdaje Sarajevski otvoreni centar. Izvještaj je, između ostalog, pokazao da je u toku prošle godine prijavljeno 19 slučajeva porodičnog i vršnjačkog nasilja nad tim osobama, kojima se dešavalo da ih, zbog seksualne orjentacije, prebijaju, zatvaraju i zabranjuju kretanje, uskraćuju hranu ili tjeraju na prisilno liječenje.

– Mada ovi primjeri zvuče jezivo, istina je da je ovakvih i drugih slučajeva nasilja i diskriminacije u BiH mnogo više, ali oni ostaju skriveni jer LGBT osobe ne vjeruje institucijama, a to nepovjerenje se, nažalost, često pokazalo opravdanim – istakao je Ćulibrk.

O stanju ljudskih prava LGBTI osoba govorili su i Liam Isić i Darko Pandurević iz Sarajevskog otvorenog centra, te Predrag Raosavljević, predstavnik Institucije Ombudsmen BiH.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, LGBT osobe su javno podržalo desetak javnih ličnosti, uglavnom iz Sarajeva: Ferida Duraković, Ermin Bravo, Frenkie, Kontra, Borka Rudić, Lejla Turčilo, Damir Imamović, Esad Bajtal, Vedrana Božinović, Damir Arnaut i Lamija Begagić.

Interesantno je da se Dan borbe protiv homofobije u Banjaluci obilježava već petu godinu, ali da je to javnosti malo poznato.

srpskainfo.com

Osiguran prijenos svih utakmica Mundijala u Rusiji

Previous article

“DA GA NAROD VIDI” Bik Mališa najveća ATRAKCIJA sajma, vlasnik kaže da nema te cijene po kojoj bi ga prodao

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin