MagazinZanimljivosti

MAGISTRICA PRAVA UŽIVA U UZGOJU 300 OVACA: Želim biti svoj gazda!

0

Snježana Anokić Rogalo zasigurno je najobrazovanija pastirica u Hrvatskoj. Magistrirala je pravo, govori talijanski, a usto je profesionalni vozač A, B, C i E kategorije. Pa ipak, sa suprugom Darkom posljednjih godina za život zarađuje uzgojem ovaca na farmi u Dobrogošću, naselju s pet kuća i trinaest stanovnika, deset kilometara udaljenom od Čaglina.

snjezana-anokic-rogalo-pastirica_680_440_s_c1

– Mogla sam birati gdje ću živjeti i čime ću se baviti, a to mi je pomoglo da shvatim što zaista želim. A želim uživati u prirodi i biti sam svoj gazda – kazala je Snježana.

Mladost je Snježana provela u Bogdanovcima kraj Vukovara, a kada je došao rat, kao 19-godišnja djevojka izbjegla je u Italiju, dok se familija naselila u đakovačkom kraju. U godinama koje su slijedile izvanredno je studirala na Pravnom fakultetu u Osijeku, u Đakovu je upoznala budućeg supruga, polagala je ispite za vozača, magistrirala, rodila Andreu i Matea, predavala talijanski u jednoj školi, posjetila većinu europskih zemalja, Egipat, Indiju…

– I otac i stric uzgajali su ovce i vjerojatno sam od njih ‘pokupila’ tu ljubav. Tako sam sa suprugom odlučila potražiti prigodno mjesto i pokušati se time baviti. Naišli smo na Dobrogošće u kojem je mnogo zemlje i malo ljudi, što je idealno za farme. Kupili smo kuću i nešto zemlje i sve što smo potom postigli rezultat je samo našeg rada. Svih ovih godina širili smo se bez kredita i nisu u pravu oni koji kažu kako se od poljoprivrede ne može živjeti – dodala je Snježana.

U Dobrogošću Snježana i Darko sada imaju 27 hektara zemlje na kojoj pase oko 300 ovaca i janjadi. Problema s prodajom nemaju, uspjeli su ponešto i uštedjeti za dogradnju i uređenje kuće, a vlastitu kuću imaju i u Đakovu. Snježana pravo nije zaboravila, ali svoje znanje koristi uglavnom davajući besplatne savjete mještanima i prijateljima i ne namjerava tražiti posao u struci. Lijepo joj je, kaže, bilo i predavati talijanski, uživa u vožnji automobila i kamiona pa ipak, svoju budućnost vidi na farmi u Dobrogošću koju ona i suprug planiraju i širiti.

– Posao na farmi je fizički teži od pravnog posla ili u učionici, ali mislim da je u današnje vrijeme teško raditi s ljudima. Ovdje i radno vrijeme mogu prilagoditi, a posebno uživam boraviti u prirodi. Nadam se da ćemo s vremenom dobiti i asfalt do sela te da ćemo biti u mogućnosti zaposliti nekog radnika. Tada bismo suprug, djeca i ja imali vremena otići u Požegu ili drugdje na neku priredbu i posvetiti se kakvom hobiju – zaključila je Snježana. vecernji.hr

Nova banka Banjaluka dobila nove vlasnike!

Previous article

Teslina baterija najavljuje početak kraja fosilnih goriva

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin