NovostiSvijet

Makedonci pronašli grob Aleksandra Velikog? FOTO

0

Na osnovu iskopavanja u posljednja 24 časa na arheološkom lokalitetu Staro Bonče u opštini Prilep, makedonski arheolozi ubijeđeni su da su pronašli grob antičkog vladara Aleksandra Velikog, objavio je makedonski internet portal „Telegraf“.

grobnica-makedonski

Na lokalitetu Staro Bonče, gdje su i ranije pronalaženi tragovi grobnica velikodostojnika iz antičke istorije, otkrivena je zazidana i natkrivena grobnica monumentalnih dimenzija, dok su južno od sela ranije bili otkriveni grobovi u kojima su pronađeni kovani novčići iz vremena Aleksandra Velikog.

Iz tima arheologa je rečeno da su ostaci monumentalne grobnice otkriveni u toku jučerašnjeg dana, zbog čega je angažovana služba za obezbjeđenje lokaliteta, nakon čega je rano jutros nastavljeno iskopavanje koje pokazuje podudarnosti na lokalitetu sa opisima grobnice koju je dao antički istoričar Diodor.

grobnica-makedonski-1

Prema nezvaničnim podacima na lokalitetu kod Prilepa otkriveni su dijelovi zlatnog kovčega, nad kojim se nalaze i dijelovi zlatnog poklopca, pored kovčega su pronađeni ostaci mrežaste zavjese sa koje vise predmeti koji nalikuju na zvončiće, dok su iznad mreže debljine prsta pronađene paraleleno postavljene četiri ploče.

Na jednoj od ploča se vidi prikaz Aleksandra Velikog sa žezlom u rukama, dok je pored njega prikazana falanga (borbena jedinica iz antičkog doba).

grobnica-makedonski-2

Otkriveni su i ostaci oružja sa kojima je, kako je opisao antički istoričar Diodor sa Sicilije, bio zakopan poznati vojskovođa.

Arheolozi ističu da su vidljivi znaci da je nekropola već bila opljačkana u prošlosti.

telegraf.mk

Mitovi o brushalterima u koje morate da prestanete da vjerujete

Previous article

Turci izbacili Džulijan Mur iz reklame “zbog loše glume”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti