NovostiSvijet

Mediji: Brojne države EU upozoravale Austriju zbog Išgla

0

Više država EU upozorilo je Austriju na žarište virusa korona u skijaškom centru Išgl, tvrdi bečki dnevnik “Standard”.

List navodi da je tri dana, nakon prvih upozorenja iz Islanda, 8. marta Danska prijavila zarazu virusom korona preko sistema za rano upozorenje i reakciju EU.

Danci su naveli da se pretpostavlja da je žarište zaraze skijaški bar “Kicloh”.

Prema mejlovima, koji su potom uslijedili, Sanitetska direkcija austrijske pokrajine Tirol potvrdila je Agenciji za zdravstvo i bezbjednost namirnica (AGES) da je 11 zaposlenih u “Kiclohu” djelimično od februara imalo simptome gripa.

Samo dan nakon upozorenja iz Danske bar “Kicloh” je zatvoren, a pokrajina Tirol uputila je poziv svim osobama koje su između 15. februara i 7. marta posjetili taj lokal da se jave.

Međutim, u tom apelu je navedeno i da prenošenje virusa korona na goste bara, iz medicinskog ugla, gotovo da nije moguće.

Preko sistema EU su Austriju o Išglu i drugim austrijskim skijaškim centrima, to jest zarazama iz istih, informisali i Njemačka, Hrvatska i Velika Britanija.

Vlasti pokrajine Tirol i Išgla sumnjiče se da su namjerno, nakon dobijenih informacija o oboljevanju brojih turista iz više zemalja, odugovlačili sa reakcijom kako bi produžili što je duže moguće skijašku sezonu.

To je sada i predmet istrage tužilaštva, a i preteće kolektivne tužbe koju je najavilo da će pokrenuti Udruženje za zaštitu potrošača Austrije.

tanjugSve o uslovima za ulazak u Hrvatsku: Objavljen online formular

Previous article

Hrvatska povlači pileće filee Perutnine Ptuj zbog salmonele

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti