NovostiRS/BiH

Merkelova ne dolazi u BiH?

0

Posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Bosni i Hercegovini, koja je trebalo da predstavlja svojevrsnu podršku reformskim procesima i ubrzanom evropskom putu naše zemlje, najvjerovatnije je otkazana, mada još nema službene potvrde ove informacije od zvaničnog Berlina.

merkel2

Naime, iz više političkih i krugova bliskih Predsjedništvu i Ministarstvu vanjskih poslova BiH dobili smo potvrdu da se ovakvom informacijom barata još od prošle sedmice, nakon što je postalo jasno da politička kriza u Federaciji, ali i djelimice na nivou BiH i RS, kulminira.

Merkelova je, kako je ranije navedeno, svojim dolaskom trebalo da iskaže podršku novom evropskom pristupu BiH, kao i njemačko-britanskoj inicijativi, koja podrazumijeva ubrzane integracije, ali i socijalno-ekonomske reforme, pišu Nezavisne novine.

Iz Ambasade Republike Njemačke u Sarajevu jučer nisu mogli da kažu nešto više o ovome.

“Niti možemo potvrditi niti demantovati takvu informaciju”, kratko su nam kazali u Ambasadi.

Međutim, pojedini bh. političari, poput lidera SDS-a Mladena Bosića, već su za pojedine medije iskazali razočaranje ovom informacijom.

“Otkazivanje posjete njemačke kancelarke pokazuje da ova zemlja ne ide u dobrom smjeru. Nažalost, rasprave o tome šta je bilo u prošlosti, ko je za šta kriv, neće omogućiti bolji život građanima i umjesto da se počnemo baviti sadašnjošću i budućnošću nas i naše djece, mi se ponovo vraćamo u prošlost”, rekao je Bosić.

Merkelova se, inače, uveliko pripremala za službenu posjetu državama regije, a njen dolazak u našu zemlju bio je planiran za 9. jul.

Osim posjete Bosni i Hercegovini, kancelarka Merkel je, prema nepotvrđenim informacijama, planirala posjetiti i Beograd, ali i glavni grad Albanije, Tiranu.

No, kada je riječ o visokoj politici i interesima velikih sila, ne treba isključiti mogućnost da se posjeta ipak dogodi, ukoliko se narednih dana desi politički i reformski napredak u zemlji, što je, ipak, realno teško očekivati. nezavisne novine

Dnevni horoskop za 23.jun

Previous article

Srbija ne razumije ni smisao ni cilj rezolucije

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti