Novosti

Ministarstvo finansija: Novac za migrante nije uplaćivan na račun trezora BiH

0SARJEVO – Ministarstvo finansija i trezora BiH saopštilo je danas da miloni evra doznačeni za rješavanje migrantske krize u BiH nisu uplaćivani na jedinstveni račun trezora BiH.

Iz Ministarstva su naveli da su i netačni navodi da se ovom Ministarstvu dostavljaju finansijski izvještaj iz IOM-a o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva bezbjednosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvještaj za sjednice Savjeta ministara BiH.

“Podsjećamo da sve institucije BiH imaju obavezu da posluju u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvještaje o izvršenju proračuna koja, nakon što ih usvoji Savjet ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovito objavljujemo na web stranici Ministarstva financija i trezora BiH”, saopšteno je iz Ministarstva finasija i trezora.

U saopštenju se objašanjava da se sredstva planirana proračunom troše u skladu sa zakonom dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

“Sva zaduženja koja odlukama Savjeta ministara budu dostavljena Ministarstvu finansija i trezora BiH biće realizovana u skladu sa zakonom i važećim propisima”, kažu u Ministarstvu. 

Izvještaj Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokazuje da je Evropska unija za IOM ili putem IOM-a od juna 2018. godine ukupno doznačila 76.851.217 evra za migrantsku krizu u BiH. Do decembra 2020. godine potrošeno je 51.560.327 evra. Do sada je humanitarna pomoć pružena za 59.139 migranata, izbjeglica i tražilaca azila.Građani BiH od danas mogu u Srbiju bez PCR testa i karantina

Previous article

Banjalučanin povrijeđen na skijanju na Kozari stabilno

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Novosti