ITMagazinZanimljivosti

Mobilni uređaji preuzimaju internet

0

Krajem protekle godine, IAB Serbia je, zajedno sa predstavnicima industrijskih udruženja još 7 zemalja Srednje-istočne Evrope, pokrenuo projekat istraživanja tržišta pod nazivom digitalSCOPE2014, a preliminarni rezultati predstavljeni su na konferenciji Digital Day 2015.

20150619202120_311096

digitalSCOPE2014 je studija o strukturi i navikama internet korisnika u 8 zemalja regiona (Bugarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Turska) kojom je rukovodio IAB Poland, na čelu sa direktorom istraživanja Pavelom Kolendom.

Lokalna studija, koja prikazuje status internet korisnika Srbiji, rezultat je partnerske saradnje između IAB Serbia, kompanije MindTake i nekoliko domaćih onlajn izdavača (Adria Media Group, B92, Color Press Group, Infostud, Burek Forum, Limessoft, Power Media Group, Telegraf, Palo.rs, Shareberry i Sportal.rs).

Rezultati studije ukazuju na porast dominacije mobilnog interneta u cijelom regionu, te da većina korisnika u Srbiji internetu pristupa sa svojih mobilnih uređaja, iako je penetracija smart telefona i tablet uređaja niža od prosjeka Srednjeistočne Evrope.

Veliki utjecaj mobilne tehnologije na ponašanje i navike internet korisnika u Srbiji, mogao bi da ima presudan značaj na planiranje oglašivačkih kampanja u predstojećem periodu, kao i činjenica da 85% internet korisnika surfuju internetom čak i dok gledaju TV.

Ovi podaci ukazuju na to da je internet postao način života, naročito kada su mlađe generacije u pitanju i da se njima brendovi danas mogu na adekvatan način obratiti jedino putem digitalnih komunikacijskih kanala.

Čak i potrošači zrelijih starosnih grupa su u najvećem broju navodili da je za njih internet najpouzdaniji izvor informacija, na osnovu kojih donose odluke o kupovini, svjedoče rezultati digitalSCOPE2014.

“digitalSCOPE je projekat koji je pokrenut na inicijativu poljskog, srpskog, grčkog, rumunskog i još nekolicine IAB-a zemalja CEE regiona“ izjavila je izvršni direktor IAB Serbia Gabrijela Stjepanović.

Ona je istakla da se nakon posljednje iscrpne studije o konzumaciji medija 2012. godine (Mediascope2012), stvorila ogromna potreba tržištima za svježim informacijama, s obzirom na munjevitu brzinu razvoja digitalnih medija i uređaja, kao i promene u ponašanju potrošača koje ovakav razvoj izaziva.

„Snaga IAB mreže je upravo u zajedničkim interesima i sposobnosti ujedinjavanja i razmene resursa, koji omogućavaju da se ovakvi projekti, koji inače koštaju daleko više od onoga što je naše malo tržište u mogućnosti da ponudi, realizuju sa minimalnim ulaganjima, zahvaljujući angažovanju naših medijskih partnera i tehničkoj podršci MindTake tima.“ rekla je Gabrijela Stjepanović.

Verzija digitalSCOPE2014 istraživanja za javnost može se preuzeti ovdje.

Modni gaf godine: Sandale gradonačelnice iz Španije

Previous article

Prnjavorski portal – Fotos raskrsnice u drvoredu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in IT