BalkanNovosti

Moguća potjernica za Zlatanom Mijom Jelićem

0

Zlatan Mijo Jelić nije se pojavio u Sudu Bosne i Hercegovine, gdje se trebao izjasniti o krivici za zločin protiv čovječnosti počinjen u Mostaru.

20160526210212_371469

–  Jelić nije obaviješten o današnjem ročištu, niti je primio poziv Suda. Ja sam mu kazao da je danas izjašnjenje, ali njemu zvaničan poziv nije uručen – kazao Fahrudin Ibrišimović, branitelj Zlatana Jelića. Zbog nedolaska, Tužilaštvo BiH je zatražilo da mu se odredi pritvor te da se za ovim penzionisanim generalom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) raspiše međunarodna potjernica. – Jelić je pobjegao iz BiH, on je nedostupan našim organima gonjenja.

Znamo po podacima hrvatskog Interpola da Jelić živi u Zagrebu, da nakon rata nema prijavljeno prebivalište u BiH te da se, kako vidimo iz medija, slobodno šeta između dvije države – kazala je tužiteljka Remzija Smailagić. Odbrana se usprotivila zahtjevu o raspisivanju potjernice. – To je nemoguće jer Jelić živi u Hrvatskoj, ima državljanstvo ove zemlje i traži da se predmet ustupi pravosuđu Hrvatske – kazao je Ibrišimović.

Tužilaštvo se usprotivilo prijedlogu da se predmet ustupi Hrvatskoj tvrdeći kako je dosadašnja praksa pokazala da Hrvatska ili odbacuje optužbe ili predmeti godinama stoje u ladicama. Zlatan Mijo Jelić je optužen za zločin počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru. Optužnicu protiv njega, Sud BiH je potvrdio sedmog januara ove godine, a na osnovu istrage koja je protiv njega započeta u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY). Optužen je da je, kao zapovjednik 1. djelatne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te 1. lakojurišne bojne Vojne policije, od maja 1993. do marta 1994. znao i odobrio počinjenje zločina tokom sukoba Armije BiH (ABiH) i HVO-a i ništa nije preduzeo da ih spriječi ili kazni počinitelja.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Jelić je naređivao zapovjedniku logora Heliodrom Stanku Božiću da pripadnici raznih jedinica HVO-a izvode zatvorenike i dovode na prinudne radove na prvu liniju između ABiH i HVO-a na raznim lokacijama u i oko Mostara, tokom borebnih dejstava. Jelić je, stoji u optužnici, znao u kakvim se uslovima obavljaju ti radovi i izlagao zatvorenike riziku da budu ubijeni, ranjeni ili izloženi svirepom i nehumanom tretmanu. Prema podacima Tužilaštva BiH, oko 188 zatvorenika je bilo ranjeno, oko 50 poginulo, dok je oko 40 zatvorenika bilo fizički zlostavljano od pripadnika Druge bojne 2. brigade HVO-a.

Jelić je, prema Tužiteljstvu, radio u dogovoru s Miljenkom Lasićem, zapovjednikom Operativne zone Jugoistočna Hercegovina, Stankom Božićem, upravnikom logora Heliodrom, Ilijom Vrljićem, zapovjednikom 2. brigade HVO-a, te Miletom Puljićem, zapovjednikom Druge bojne 2. brigade HVO-a. Jelić je BiH napustio prije četiri godine, kada se ispisao iz državljanstva BiH i s porodicom iz Širokog Brijega preselio u Zagreb. Kako Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nezvanično saznaje, Jelić se neće odazivati pozivima Suda BiH na naredna ročišta, javlja BIRN – Justice Report.

fena

Srna: Grigorije odbio da bude mitropolit

Previous article

Valter otišao na vječni počinak

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan