PrnjavorVijesti

Na Prvom festivalu veterana nastupilo 12 društava

0

Na Prvom festivalu folklora za veterane pod nazivom „Folklor ne poznaje granice“ održanom u Prnjavoru u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPКD/ „Prosvjeta“ , koje slavi dvije decenije postojanja, nastupilo je 12 folklornih društava iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.

Oko 150 folkloraša učestvovalo je u defileu kroz centar grada, na gradskom trgu su pred okupljenim Prnjavorčanima odigrali zajedničko kolo, nakon čega su se u Domu kulture predstavili dvočasovnim festivalskim programom.

Umjetnički rukovodilac SPКD „Prosvjeta“ Branko Milišić u izjavi Srni rekao je da su društva iz Beograda, Кozarske Dubice, Šamca, Modriče, Hrvatske Кostajnice, Čečave, Banjaluke, Teslića, Brčkog i Prnjavora pokazala ono što najbolje umiju, a to je očuvanje tradicije svog naroda.
Milišić je napomenuo da je defile učesnika ulicama grada bio posebno zapažen i pozdravljen od strane Prnjavorčana.

„Naši sugrađani su mogli da vide da bavljenje folklorom nije samo za mlađe uzraste nego da običaje i tradiciju kroz igru i pjesmu mogu baštiniti i oni malo stariji članovi“ , rekao je Milišić.

Prnjavorska „Prosvjeta“ večeras se predstavila igrama iz Studeničkog kraja.

Članica ovog društva Dragana Sever kaže da je nakon dvočasovnog programa zadovoljna publika bila najbolji pokazatelj da je zamisao o organizaciji festivala uspjela.

„Prnjavor je danas bio centar folklornih veterana iz cijelog regiona i možemo biti ponosni što je sve proteklo u jednoj, prije svega, veseloj atmosferi. Za nas kao domaćine, za naše goste, ovaj festival je bio prilika i za lijepo druženje. Stvaramo nova prijateljstva, ostvarujemo nove kontakte koje ćemo, nadam se, ubuduće njegovati, a naši sugrađani su imali priliku da vide kako pjesma i igra ne poznaju granice ni među ljudima niti među zemljama“ , rekla je ona .

Na festivalu koji su podržali načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i brojni sponzori osim domaćina nastupila su društva – “Vreteno” Beograd, “Ljubičanke” Кozarska Dubica, “Ivanin zlatni vez” Šamac, “Modriča” Modriča, “Prosvjeta” Hrvatska Кostajnica, “Dušan Stanković” Čečava, “Sveti Georgije” Banjaluka, “Vez” Teslić, “Miloš Dujić Mišo” Čelinac, “Prosvjeta” Brčko i “Pelagić” Banjaluka.

Veteranski sastav SPКD „Prosvjeta“ Prnjavor ima oko 35 članova, dok društvo u nekoliko uzrasnih grupa broji ukupno oko 400 članova.

SRNA

Njemačka usvojila migracione zakone i otvorila vrata radnicima

Previous article

Bil Gejts otkrio tajnu uspjeha Vorena Bafeta: Svi mogu da rade ovo što on radi

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Prnjavor