NovostiRS/BiH

Na šta će se trošiti novac od putarine?

0

Izvršni direktor za ekonomsko finasijske poslove “Autoputeva Republike Srpske” Marko Mitrović rekao je da danas će novac od naplate putarine na novoizgrađenoj dionici auto-puta “9. januar” Banjaluka-Doboj, na pravcu od Doboja do Prnjavora, biti korišten za održavanje auto-puta, režijske troškove i izgradnju novih dionica auto-puteva u Srpskoj.

On je naveo da je naplata počela danas i da je riječ o otvorenom sistemu naplate putarine koja će se vršiti na izlaznim rampama izgrađenim u Prnjavoru i Kladarima kod Doboja.

– Cijene su definisane Uredbom o visini putarine koju je 3. novembra utvrdila Vlada Republike Srpske, tako za vozila prve kategorije iznosi četiri KM, za vozila druge kategorije osam KM, treće 12 KM i četvrte 20 KM – naveo je Mitrović.

Putarina se može plaćati konvertibilnim markama, efektivnim stranim novcem, odnosno papirnim novčanicama evra, gotovinski, bankovnim karticama, kao i putem elektronske naplate putarine, pomoću TAG uređaja.

Mitrović je rekao da TAG uređaj trenutno košta 40 KM i da se može kupiti na predviđenim mjestima u Jakupovcima, Prnjavoru i Doboju i najavio da će od januara TAG uređaj biti 50 odsto jeftiniji u odnosu na regularnu cijenu, kao i dodatni popust na dopunu u iznosu od 15 odsto.

On je naveo da je na te poslove raspoređeno 36 radnika “Autoputeva” i Centra za upravljanje saobraćaja, koji su izabrani u skladu sa zakonom predviđenim konkursnim procedurama.

Mitrović je naveo da u skladu sa dosadašnjim procjenama auto-put Doboj-Prnjavor u toku 24 sata prosječno koristi do 6.000 vozila.

Zimska Služba za održavanje auto-puta aktivna je već od 15. novembra.

Do završetka dionice auto-puta na pravcu od Prnjavora do Banjaluke naplata će se obavljati u otvorenom sistemu, sa dvije ulazno/izlazne rampe. Vozači će, bez zaustavljanja, na auto-put ulaziti u Prnjavor i/ili Kladarima, a vožnju će plaćati na izlazu sa “9. januara”, saopšteno je iz “Autoputeva Republike Srpske”.

Po završetku druge dionice auto-puta “9. januar”, odnosno spajanjem saobraćajnice od petlje “Mahovljani” do petlje “Prnjavor”, otvoreni sistem biće zamijenjen zatvorenim, karakterističnim za auto-puteve u regionu.

Otvoreni sistem naplate putarine funkcioniše i na auto-putu Gradiška-Banjaluka, s razlikom što na ovom pravcu samo u Jakupovcima postoji jedna ulazno/izlazna rampa.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić su 11. septembra u saobraćaj pustili dionicu auto-puta “9. januar” Doboj-Prnjavor, u dužini od 36,6 kilometara i za čiju izgradnju je uloženo 185 miliona evra.

Izvor: Srna

ZLOČIN ŠOKIRAO SRBAC: Uhapsili pedofila Peru Gužvića

Previous article

NAČELNIK TOMAŠ O ZAPOŠLJAVANJU NA AUTOPUTU: Insistiraćemo na informacijama u vezi (ne) zapošljavanja Prnjavorčana

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti